Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Saint Helena

  • Okunma : 242
Saint Helena Resim

Saint Helena, Atlas Okyanusu’nun güney kesiminde yer alan ve İngiltere’nin sömürgesi olan bir adadır. Gene Atlas Okyanusu’nun güney kesiminde bulunan Ascension Adası ile Tristan da Cünha Takımadaları da yönetim açısından Saint Helena’ya bağlıdır.

    Saint Helena Afrika’dan 1.900 km uzaklıkta ıssız bir adadır. Yaklaşık 17 km uzunluğunda, 10 km genişliğinde olan ada eskiden büyük bir yanardağdı. Saint Helena, yüksekliği bazı yerlerde 800 metreyi bulan sarp kayalıklarla çevrilidir. Bağlı olan adalarla birlikte Saint Helena’nın toplam nüfusu 7.300’dür (1988).

    Saint Helena 1502’de Portekizliler’ce keşfedildi. Daha sonra da Asya’nın doğusuna mal götürüp getiren İngiliz ve Hollanda gemilerinin uğradığı bir liman oldu. 1659'dan 1834’e kadar Doğu Hint Kumpanyası’nın yönetiminde kalan Saint Helena Adası şirketin gemilerince onarım yeri ve erzak deposu olarak kullanıldı. Doğal bir kale konumunda olduğu için, Napolyon Bonapart Waterloo Savaşı’ndaki yenilgisinden sonra 1815-21 arasında burada sürgün olarak tutuldu. 1834’te ada İngiliz sömürgesi oldu.

    Saint Helena, verimli toprakların ve pek çok tatlı su kaynağının bulunduğu bir yerdir. İç bölümlerde bambu, muz, sarı çam, meşe ve okaliptüs ağaçları ve güzel görünümlü zambaklar vardır. Adanın yerlisi olan hayvan türü yoktur. Ekilebilir alanlar adanın ancak dörtte birini oluşturur. Sığır ve koyun yetiştirilir; keten, sebze ve üstün nitelikli kahve üretilir.Adalıların gereksinim duyduğu eşyaların çoğu gemilerle İngiltere ve Güney Afrika’dan getirilir. Adaya uğrayan gemilerin yolcularına dantel işleri ve adanın posta pulları satılır.

Ascension

Ascension’un yüzölçümü 88 km2’dir. Bu ada da volkanik kökenlidir; ortasında,  875 metre yüksekliğinde bir yanardağ krateri olan Yeşil Dağ yer alır. Adada, küçük koylara çıkan, kenarları lav kaplı dar ve derin vadiler vardır. Yerli bitkiler arasında eğreltiotları ve yaprak yosunları sayılabilir. Saint Helena gibi burada da yerli hayvan yoktur. Dışarıdan getirilmiş yaban eşeği, keçi, tavşan, kedi ve az sayıda keklik bulunur. Deniz kaplumbağaları yumurtlamak için ocak ve mayıs arasında buraya gelirler. Sumrular da adada çoğalır.

    Ascension Adası Saint Helena’yı keşfeden Portekizliler tarafından 1501’de, Hıristiyanlarca kutsal bir gün olan İsa’nın Göğe Yükseliş Günü’nde keşfedildi; adı da bugünden gelir. 1815’te Napolyon’un Saint Helena’ya sürgün edilişine kadar adada hiç kimse yaşamamıştı. Napolyon'un sürgünüyle birlikte adaya İngiliz askerleri geldi ve kuzeybatı kıyısında Georgetown kenti kuruldu. Bugün ABD hava üssü ve İngiliz uydu haberleşme istasyonu bulunan adada 1.200 kişi yaşar.

Tristan da Cünha

    Tristan da Cünha dünyanın en ıssız yörelerinden biridir. En yakın anakara hemen hemen 3.000 km doğudaki Ümit Burnu’dur. Tristan da Cünha, yaklaşık 32 km güneybatısındaki ıssız Inaccesible ve Nightingale adaları, yaklaşık 400km güneydoğusundaki Gough Adası ile birlikte küçük bir ada grubu oluşturur. Tristan da Cünha, ortasında 2.060 metre yüksekliğinde bir yanardağ bulunan 10 km çapında bir daire biçimindedir. Adadaki yerleşmelerin yer aldığı kuzeybatıdaki küçük bir yayla dışında, 600 metre yüksekliğinde sarp kayalarla çevrilidir. Adada eğreltiotu çeşitleri ve otsu bitkiler ile herdemyeşil küçük ağaçlar bulunur. Adanın don tutmayan yağmurlu, nemli ve ılıman bir iklimi vardır. İngilizler Ascension gibi Tristan da Cunha’da da Napolyon'u kurtarmak için yapılacak bir saldırıyı önlemek amacıyla 1816’da bir garnizon kurdular. Daha sonra garnizon kaldırıldı; ama küçük bir yerleşim bölgesi kaldı. Bugün adada 300 dolayında insan yaşamaktadır.

Saint Helena Resimleri