Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sakangur

  • Okunma : 217
Sakangur Resim

Geko adıyla da tanınan sakangurlar kelerler grubundan, küçük yapılı sürüngenlerdir. Sıcak ülkelerde ev içlerinde sık görülen bu hayvanlar geceleyin yakılan ışıkla birlikte saklandıkları yarıklardan ortaya çıkarlar. Sakangurların 750 dolayında türü vardır. Çoğunun yayvan parmakları altında bulunan yastıkçıklar düz yüzeylerde kolayca dolaşabilmelerini sağlar. Bu yastıkçıklarda bulunan, çıplak gözle görülemeyecek incelikte kıllar, düz yüzeylerdeki elle ayırt edilemeyecek ölçüde küçük pürüzleri kavrayabilir. Böylece bu sakangurlar tavanda bile düşme tehlikesi olmadan koşabilirler.

    Sakangurlar insanlar için zararsız hayvanlardır. İri gözleri, temel besinleri olan böcekleri çok az ışıkta bile görebilmelerini sağlar. Sakangurlar yeryüzünün sıcak bölgelerine yayılmıştır. Yük taşıyan gemilere gizlice girerek çok uzak yerlere giden ve oralarda da üreyen birçok sakangur türü vardır.

    Bazı sakangurlar öbür kelerlerden farklı olarak, çıkardıkları güçlü seslerle dikkat çekerler. Örneğin Güneydoğu Asya’ya özgü, 35 santimetreye kadar uzayabilen tokay sakanguru (Gekko gecko) adını çıkardığı sesten alır. Kelerlerin birçoğunda görüldüğü gibi kopan kuyruklarının yerine hemen yenisi çıkar. Yeni Zelanda’da yaşayan ve doğurarak üreyen iki tür dışında sakangurların tümü yumurtlar. Ev sakangurları yumurtlamak için anahtar delikleri gibi garip yerleri seçerler.

Sakangur Resimleri