Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Fiji

  • Okunma : 386
Fiji Resim

Büyük Okyanus’un güneyinde, Avustralya’nın doğusu ile Yeni Zelanda’nın kuzeyinde yer alan Fiji Takımadaları yaklaşık 840 adadan oluşur. Bu adalar aynı adı taşıyan bağımsız bir ülkeye aittir. Fiji, mercan resifleri, tropik bitkilerle kaplı dağları ve palmiye ağaçlarıyla bezenmiş kıyılarıyla eşsiz güzelliktedir. 100 kadar adada yerleşme vardır. Kıyılardaki verimli topraklarda şekerkamışı yetiştirilir. Adaların en büyüğü Viti Levu ve Vanua Levu’dur.

    Ülkenin başlıca limanı başkent Suva, Viti Levu’dadır. Fiji'de sıcak, nemli ve bol yağışlı tropik okyanus iklimi egemendir. Aralık ve mart ayları arasında şiddetli fırtınalar baş gösterir. Sık ağaçlı yağmur ormanları geniş alanlara yayılmıştır. Fiji'de yabanıl hayvan ve kuş türleri azdır. Vanua Levu yakınlarındaki Taveuni Adası ulusal park olarak korunmaktadır.

    Nüfusun çoğunu. 1879'da şeker plantasyonlarında çalışmak üzere Hindistan'dan Fiji’ye göç etmiş işçilerin torunları olan Hintliler oluşturur. Hintliler'in sayısı adaların yerli halkı Fijililer'den daha yüksektir. Fiji’de ayrıca Avrupalılar ve Çinliler de yaşamaktadır.

    Başlıca dinler Hıristiyanlık, Müslümanlık ve Hindu dinidir. Fiji’de resmi dil İngilizce’ dir. Ayrıca Fiji ve Hint dilleri de konuşulmaktadır. Suva’daki Güney Pasifik Üniversitesi Pasifik Adaları’ndan gelen birçok öğrenciye eğitim olanağı sağlar.

    Fiji'nin başlıca tarım ürünleri şekerkamışı, muz, kakao, yerelması, gölevez, pirinç ve baklagillerdir. Fiji öteki ülkelere şeker, manyok ve hindistancevizi satar. Ormancılık geliştirilmektedir. Viti Levu Adası’ndan önemli miktarda altın çıkarılır. Başlıca sanayi ürünleri çimento, işlenmiş besin maddeleri ve kerestedir.

    Suva’dan 217 km uzaklıktaki Nandi Havaalanı, Büyük Okyanus’un güneyindeki en büyük havaalanlarından biridir. Turizm hızla geüşmektedir. Fijililer'in geleneksel törenleri, ağaç kabuğundan yapılma kumaşları, Fijili erkeklerin giydiği sulu adı verilen ulusal giysiler ve öteki el sanatları, turistlerin ilgisini çekmektedir.

    HollandalI Abel Janszoon Tasman'mn 1643'te keşfettiği adalarda ilk yerleşmenin bu tarihten 2.000 yıl önce gerçekleştiği sanılmaktadır. 1874'te İngiliz sömürgesi olan Fiji 1970’te bağımsızlığını kazandı. İngiliz Uluslar Topluluğu ve Birleşmiş Milletler üyesidir.

Fiji Resimleri