Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Sir Joseph Swan

  • Okunma : 230
Sir Joseph Swan Resim

(1828-1914). İngiliz mucit ve sanayici Joseph Wilson Swan, 19. yüzyılda fotoğrafçılık ve elektrikle aydınlatma alanlarında çok önemli katkılarda bulunmuştur.

    İngiltere’nin kuzeyindeki Sunderland’da doğan Swan, buralardaki okullarda öğrenim gördü. 14 yaşındayken bir eczacının yanına çırak olarak girdi. Daha sonra Newcastleupon-Tyne’daki bir kimya şirketinde asistan olarak çalışmaya başladı, ardından da şirketin ortağı oldu. Şirket fotoğraf gereçleri de üretiyordu ve Swan çalışmalarını bu gereçlerin geliştirilmesi üzerinde yoğunlaştırdı. 1864’te, kalıcı fotoğraf görüntülerinin elde edilmesine yönelik olarak bulduğu karbon işleminin patentini aldı. Bu arada, yaş fotoğraf levhalarının üzerine sürülen gümüş bromür katmanının duyarlılığının ısıyla arttığını belirledi ve bunun üzerine 1879’da bromür kâğıdını geliştirdi. Bu tür kâğıtlar fotoğraf baskılarında günümüzde hâlâ kullanılmaktadır.

    Swan’ın en önemli başarısı elektrik lambasını geliştirmesidir. Thomas Alva Edison’ın elektrik ampulünü bulmasından yaklaşık 20 yıl önce, Swan 1860’ta karbon lifinden yapılmış filamanlı bir lamba yaptı; ama filamanı havası tümüyle alınmış bir cam kaba yerleştiremediğinden, filaman havanın etkisiyle kısa sürede oksitleniyor ve ışık üretebilecek bir sıcaklığa geldiğinde hızla incelerek kopuyordu. Bir süre sonra daha etkili vakum pompalarının geliştirilmesi üzerine, Swan filamanı havası daha iyi alınmış tüplere yerleştirdi ve lambasının ömrünü uzatmayı başardı. Swan elektrik ampulünün patentini 1880’de, hemen hemen Edison ile birlikte aldı ve ertesi yıl Swan Elektrik Şirketi’ni kurarak buluşunun üretimine başladı.

    Karbon lif üretim tekniklerinin geliştirildiği dönemde Swan da, nitroselüloz lif denen yapay liflerin elde edilmesine yönelik bir yöntem buldu. Bu yöntem dokumacılık alanında da yaygın olarak uygulandı. Swan 1904’te “sir” ünvanı aldı.

Sir Joseph Swan Resimleri