Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Stockholm

  • Okunma : 214
Stockholm Resim

İsveç’in başkenti olan Stockholm’e “Kuzeyin Venedik’i” denir; çünkü kent anakaradaki Uppland ve Södermanland’ın yanı sıra çok sayıda ada üzerine kurulmuştur. Geniş caddeleri ve taş yapıları ile temiz ve bakımlı bir kent olan Stockholm, Baltık Denizi’nin karanın içlerine girmiş bir uzantısı olan Saltsjön’ün Mâlar Gölü ile birleştiği noktada yer alır.

    Stockholm’ü 1250’lerde İsveç Kralı Birger Jarl kurdu. Birger Jarl kentin çekirdeğini oluşturan Gamla Stan (“eski kent”) adlı kayalık adayı, Estonyalı korsanlara karşı korumak için duvarlarla çevirmişti. Günümüzde, kentin batısındaki Riddarholmen’de (Soylular Adası) Birger Jarl’ın heykeli bulunmaktadır.

    Doğal kavşak noktalarında kurulan Stockholm kısa sürede gelişti. Birkaç kez Danimarka ile İsveç arasında el değiştiren kenti 1523’te İsveç Kralı 1. Gustaf Vasa kurtardı ve Stockholm ülkenin başkenti oldu.

    Gamla Stan'da eski sur kalıntılarının yanı sıra ortaçağdan kalma pazar alanı, dar caddeler ve yüksek, eski evler görülebilir. Çok sayıda eski kilise, Soylular Evi ve duvar halıları koleksiyonu ile ünlü Krallık Sarayı da görülmeye değer yerler arasındadır. Gamla Stan'da 700 yıldan beri gemilerin yük alıp boşalttıkları iskeleler de vardır.

    Parlamento binası. Gamla Stan ile kentin kuzeydeki ana bölümü arasında bulunan bir adacığın üzerindedir. Bu iki bölgeyi birbiriyle birleştiren köprü, başlıca alışveriş caddelerinin başladığı bir alana çıkar. Gamla Stan’ın güneyinde, büyük bölümü sanayi bölgesi olan Södermalm yer alır. Gamla Stan ile Södermalm arasındaki Slussen’de tramvay işler. Düzenli karayolları ve Mâlar Gölü ile Baltık Denizi arasında mavnaların işlediği kanal havuzlardan oluşan düzenli bir ulaşım ağı vardır.

    Tasarımını Ragnar Östberg’in yaptığı Belediye Sarayı 1923’te tamamlanmıştır. Koyu kırmızı tuğlalardan yapılmış olan binanın kulesinin üstünde İsveç’in simgesi olan üç altın taç bulunur.

    Riddarholm Kilisesi ülkenin son dönemlerindeki kralların gömüldüğü yerdir. Engelbrekt Kilisesi kayalık bir sırtın yamacında kurulmuş görkemli modern bir yapıdır.

    Kentin hemen doğusundaki 28 hektarlık Djurgarden Adası’nda bir eğlence parkı ve müze vardır. Kuzey Müzesi’nin yakınlarında bulunan Skansen’de İsveç’in değişik bölgelerindeki köy evlerinin örnekleri yapılmıştır. Bu yapılar 100 ya da 300 yıl önce olduğu gibi korunmaktadır. Skansen’de ayrıca çoğunlukla
Kuzey Avrupa’ya özgü hayvanların bulunduğu bir hayvanat bahçesi vardır.

    Stockholm İsveç’in önde gelen sanayi merkezlerinden biridir. Başlıca sanayi dalları demir-çelik eşya, elektrikli makine, gıda maddeleri ve kimyasal maddeler üretimi ile kâğıt ve basımcılıktır. Stockholm mobilya yapımcılığı ile de bütün dünyada tanınır. Ülkenin ikinci büyük limanı olan Stockholm’de denize yakın bölgelerde yıl boyunca genellikle buzlanma olmaz. İç hat uçak seferleri için Bromma Havalimanı, uluslararası seferler için Arlanda Havalimanı kullanılır. Kent içi ulaşım metro ve otobüslerle sağlanır.

    Stockholm’de hava saldırılarına karşı kayalar oyularak hazırlanmış geniş sığınaklar vardır. Bunlardan biri park yeri olarak kullanılmaktadır.

    Stockholm’ün nüfusu 1.409.048’dir (1984).

Stockholm Resimleri