Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Surinam

  • Okunma : 272
Surinam Resim

Surinam, Güney Amerika’nın ortakuzey bölümünde, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan bir cumhuriyettir. Eskiden Hollanda Guyanası adı ile Hollanda’ya bağlı bir sömürge olan ülkenin güneyinde Brezilya, doğusunda Fransız Guyanası, batısında ise Guyana vardır. (Surinam’ın Fransız Guyanası ve Guyana ile sınırlan tartışma konusudur.)

    Surinam’ın iç kesimleri, yıllık yağış ortalaması 3.000 milimetreden fazla olan nemli ve sıcak ormanlarla kaplıdır. Yabanıl hayvanlar arasında jaguar, puma, tapir, iguana, kaplumbağa, Surinam kurbağası ve boa yılanı sayılabilir. Tarıma elverişli topraklar, yüzölçümünün yüzde 10’undan azını oluşturan kıyı ovalandır. Ülkede pirinç, şeker, kahve, kakao ve meyve yetiştirilir. Alüminyum üretiminde kullanılan boksit Surinam’da çıkarılan en önemli madendir.

    Surinam halkını, büyük çiftliklerde çalıştınlmak üzere köle olarak getirilen Afrikalılar’ın ve 1863’te kölelik kaldırıldıktan sonra onların yerine işçi olarak Hindistan ve Endonezya’dan getirilen Asyalılar’ın soyundan gelenlerle Kreoller ve Güney Amerika Yerlileri oluşturur. Ülkede, resmi dil olan Felemenkçe’nin (Hollanda dili) yanı sıra İngilizce, Hindi dili, Urdu dili, Cava dili ve yerel lehçeler de konuşulur.

    Eskiden Surinam’da ülkeye adını veren Surinenler yaşıyordu. 15. yüzyıl sonlarında öbür yerli topluluklar onları bölgeden sürdü. Ardından 17. yüzyılda ülkeye HollandalIlar ve İngilizler yerleşti. Hollanda 1667’de, sömürgesi olan Nieuw Amsterdam’ı (bugün New York kenti) İngiltere’ye vererek karşılığında Surinam’ı aldı. Surinam 1954’te Hollanda’nın özerk bir parçası oldu. 1975’te de bağımsızlığını kazandı. 1980’de ordu bir askeri darbeyle yönetime el koydu. Ekonomik durumun gittikçe ağırlaşması ve işsizlik gibi sorunlann artması üzerine 1987’de seçimler yapıldı ve askeri yönetim yanlılan ağır bir yenilgiye uğradı. Aynı yıl yeni bir anayasa
kabul edildi, sonraki yıl ise sivil bir başkan göreve başladı. 1990 sonunda ise ordu bir askeri darbeyle yeniden yönetime el koydu.

Surinam'a İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü: 163.820 km2.

Nüfus: 445.500 (1990).

Yönetim: Bağımsız cumhuriyet.

Başkent: Paramaribo.

Doğal Yapı: Kıyı şeridinde bataklık kıyı ovaları yer alır. Kıyı ovalarının arkasında ormanlarla kaplı tepelik bir bölge, güneyde alçak dağ dizileri vardır.

Başlıca Ürünler: Boksit, muz, şeker.

Önemli Kentler: Paramaribo, Nieuvv Nickerie, Meerzorg, Marienburg.

Eğitim: 6-12 yaşları arasında parasız ve zorunludur.

Surinam Resimleri