Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Talk

  • Okunma : 324
Talk Resim

Talk, kimyasal bileşimi magnezyum, silisyum, oksijen ve hidrojenden oluşan, kristal yapılı ve oldukça yaygın bulunan bir mineraldir. Belirli özellikleri mikanınkine çok benzer. Mikada olduğu gibi, silisyum ve oksijen atomları yapraklı bir yapı ortaya koyacak biçimde birbirine bağlanmıştır. Talkın birçok özelliği atomlarının bu yerleşim düzeninden kaynaklanır. Örneğin, avuç içinde ovalandığında yüzeyindeki pulsu katmanlar kolayca birbirinin üzerinden kayar. Bu nedenle talk, dokunulduğunda yağlıymış duygusu verir. Bilinen en yumuşak minerallerden biri olan talk tırnakla çizilebilir.

    Talk genellikle soluk yeşildir, ama duru beyaz, gri, san ve koyu yeşil türlerine de rastlanır. Bütün talk türleri doğada, birer başkalaşım kayacı olan steatit ve sabuntaşı biçiminde bulunur.

    Talkın ve talklı kayaçların sanayide pek çok kullanım alanı vardır. Talk, ısıya karşı dirençli olduğundan ve elektriği iletmediğinden, fırınların kaplanmasında ve elektrik kablolarının yalıtılmasında kullanılır. Toz haline getirilen beyaz talktan boyalarda, talk pudrasında, sabunlarda, seramik ürünlerinde, kozmetik kremlerde ve dudak boyalarında yararlanılır. Çatı kaplamalarında olduğu gibi, havaya karşı dayanıklı çimentoların yapımında talkın renkli türleri kullanılır. Steatit pek çok aside karşı dirençlidir; bu özelliği nedeniyle bloklar halinde kesilerek laboratuvar ve fabrikalardaki lavaboların ve masa üstlüklerinin yapımında kullanılır. Sabuntaşı binlerce yıldır oyma işleri ve vazo yapımında kullanılmaktadır.

    ABD’de Vermont’tan Georgia’ya kadar uzanan Appalaş Dağları’nın çeşitli yerlerinde ve ayrıca batı eyaletlerinden California, Washington ve Texas’ta büyük talk çökelleri vardır. Büyük talk çökellerinin bulunduğu öbür ülkeler Çin, Fransa, İtalya, Avusturya, Norveç, Almanya, Hindistan, Japonya, Rusya ve Kore Cumhuriyeti’dir.

Talk Resimleri