Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Tel Aviv-Yafa

  • Okunma : 216
Tel Aviv-Yafa Resim

Tel Aviv-Yafa, Akdeniz kıyısında bir İsrail kentidir. Kent 1950’de, güneydeki tarihi Yafa limanıyla kuzeyindeki kum tepecikleri üzerine kurulmuş olan banliyösü Tel Aviv’in birleştirilmesiyle oluşturuldu. 1909’da küçük bir yerleşim bölgesi olarak kurulan Tel Aviv, özellikle birleşmeden sonra şaşırtıcı bir hızla büyüyerek gelişti, Yafa ile birlikte ülkenin en büyük kentsel merkezi durumuna geldi.

    Kutsal Kitap’ın Eski Ahit bölümünde birçok kez adı geçen Yafa, tarih boyunca Filistiler’in, Mısırlılar’ın, Asurlular’ın, Persler’in ve Romalılar'ın eline geçti. Haçlı Seferleri sırasında Haçlılar’ın yönetimine giren kent 1187’de Selahaddin Eyyubi tarafından fethedildikten sonra 1191'de İngiltere Kralı I. Richard’ın (Aslan Yürekli) yönetimine girdi. 17. yüzyılda yeniden gelişmeye başladı. I. Dünya Savaşı’nın ardından İngiliz denetimine girdi. 1948’de İsrail Devleti’nin kurulmasıyla birlikte kente büyük bir göç başladı.

    Hızla artan nüfusun gereksinmelerini karşılamak amacıyla yapılan konutlar ve trafik sorununu çözümlemek amacıyla açılan geniş caddeler nedeniyle kentte bugün, ilgi çekebilecek pek az tarihsel yapı kalmıştır. Yafa’nın eski bölümü denize bakan küçük bir tepenin üzerindedir.

    Adı İbranice’de “pınar tepesi” anlamına gelen Tel Aviv çok modern bir kenttir. Kudüs’ ün başkent ilan edilmesinden önce 1950’ye kadar İsrail’in başkentiydi. Bugün ülkenin en önemli sanayi, iş, ulaşım ve kültür merkezidir. Kentte tiyatrolar, bir müze, konser salonu, sanat galerileri, hayvanat bahçesi, halk kütüphanesi, birçok okul ve üniversite vardır. Geniş caddeler boyunca lüks oteller, sinemalar ve halka açık büyük parklar göze çarpar. Uzun kıyı şeridinin bir bölümünde plaj tesisleriyle donatılmış güzel bir kumsal yer alır. Başka ülkelerde yaşayan Yahudiler’in de katıldığı, Makkabi Oyunları adı verilen spor karşılaşmaları her dört yılda bir Tel Aviv’de yapılır. Yazları oldukça sıcak geçen kente birçok turist gelir. Kışları soğuk ve yağmurludur.

    Ünlü yafa portakalları kentin çevresindeki verimli kıyı düzlüklerinde yetiştirilir. İsrail’in ikinci büyük limanı olan Yafa limanı 1965’te, Aşdod limanının yapımı nedeniyle kapatılmıştır. Tel Aviv limanı bugün küçük balıkçı teknelerini barındırır.

    Tel Aviv-Yafa’nın nüfusu yaklaşık 320.300’dür (1987).

Tel Aviv-Yafa Resimleri