Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Terzi Kuşu

  • Okunma : 255
Terzi Kuşu Resim

Güney ve Güneydoğu Asya’da yaşayan terzi kuşları dokuz türden oluşur. En yaygın türü olan uzun kuyruklu terzi kuşu (Orthotomus sutorius) Hindistan’dan Çin’e ve Cava’ya kadar uzanan bölgede görülür. Uzunluğu yaklaşık 13 cm, sırtı parlak sarımsı yeşil, başı kızıl kahverengi, alt bölümleri açık renktir. Uzun ve dar kuyruğunu dik tutar.

    Terzi kuşları yaprakların kenarlarını genellikle bitki lifleriyle birbirine dikerek, kese biçiminde yuvalar yaparlar. Pamuk liflerinin bulunduğu yerlerde ilmek uçları, yapraktan kayıp çıkmaması için ayrı ayrı düğümlenir. Terzi kuşlan bu ilginç yuvalarını genellikle yerden en çok 2 metre yükseklikte yapar. Hindistan' da sundurmalara konmuş saksı içindeki bitkilerde ya da evlere yakın çalılar arasında terzikuşlarının yuvalarına rastlanabilir. Birbirine dikilmiş iki yaprağın içi otlar, öbür bitkisel maddeler ve bazen kıllarla döşenmiştir. Dişiler bu yuvalara soluk kırmızımsı ya da mavimsi beyaz üzerine genellikle kızıl kahverengi benekli 3-4 yumurta bırakır. Yuva yapma, kuluçkaya yatma, yavrulara bakma işlerini erkek ve dişi birlikte üstlenir. Besinlerini karıncalar, sivrisinekler ve öbür küçük böceklerin yanı sıra balözü de oluşturur.

    Terzi kuşları öbür kuşlarla dövüşmeden, dostça yaşar. Ormanda sık sık gruplar halinde görülebilirler. Şakımaları güçlü ve melodiktir.

Terzi Kuşu Resimleri