Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Thomas Gainsborough

  • Okunma : 505

Thomas Gainsborough, İngiliz ressamı (Sudbury, Suffolk 1727 - Londra 1788). Genç yaşta resim çalışmalarına başlayan Thomas Gainsborough, 1741'de Londra'ya giderek, İngiltere'ye yerleşmiş Fransız gravürcü Gravelot'nun yanında çalıştı. Sonra kitap süslemecisi Francis Hayman'ın atölyesine geçip, 1745'te, henüz 18 yaşındayken kendi başına çalışmaya başladı; ama çok geçmeden Sudbury'ye dönüp, manzara resimleri yapmak istediği halde, para getiren tek tür olan portre ressamlığına yöneldi. Beaufort dükünün evlilik dışı kızıyla evlenip, 1746'da İpswich'e yerleşerek, bir yandan portre ressamlığını sürdürürken, ilk manzara resimlerini de yapmaya koyuldu. 1760'ta dostu Philippe Thicknesse'nin öğüdüyle ünlü ılıca kenti Bath'a yerleşti ve İngiliz soylu sınıfının en gözde ressamlarından biri haline geldi. 1768'de Krallık Akademisi'nin kurucu üyeleri arasına seçilip, 1774'te Londra'ya yerleşti.

Gainsborough'nun portrelerinde iki dönem ayırt edilir. İlk portreleri katı çizgilidir ve pek başarılı değildir; ama rengin daha o tarihte ağır basmaya başladığı görülür, 1700'den sonraysa portreleri, psikolojik incelikle, duruşların zarifliğiyle, renklerin şiirselliğiyle zenginleşmiştir. Bu açıdan olağandışı bir teknisyendir ve renklerinin bazıları günümüzde bile taklit edilememektedir. Hep ek bir iş gibi sürdürdüğü manzara ressamlığındaysa, Hollanda geleneğini sürdürmüş, ama kendine özgü renkleriyle aydınlatmayı başarmıştır.

Başlıca yapıtları: Mrs. Siddons'un Portresi, Mavi Çocuk, Suffolk'tan Görünüm, Sanatçının Kızları, Sabah Yürüyüşü, Köprü, Miss Margaret Gainsborough, Mrs. Gainsborough.