Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Tırtıl

  • Okunma : 213
Tırtıl Resim

Tırtırlar sineği andırmakla birlikte arı, yaban arısı ve karıncalarla akraba zarkanatlı böceklerdir. Tür sayılarının 40 bin dolayına ulaşmasına karşılık, çoğunun uzunluğu 1 santimetreyi aşmadığından pek tanınmazlar. Tırtırlar öbür canlıların üstünde yaşayan asalaklardır.

    Kuzey Amerika’nın en iri tırtırları olan dev tırtırların (Megarhyssa cinsi) gövde uzunluğu yaklaşık 5 santimetredir. Yumurtalarını bırakmaya yarayan yumurta borusu ise bu uzunluğun iki katına ulaşır. Dişi yumurta borusuyla ağacın odun bölümünü delerek odun yaban arısının yuvasına kadar iner. Özenli araştırması sonucunda bulduğu odun yaban arısının larvasının üstüne bir ya da birkaç yumurta bırakır. Tırtır larvaları yumurtadan çıktıktan sonra odun yabanarısının larvalarıyla beslenmeye başlar ve konaklarını sonunda öldürür. Genellikle bir odun yaban arısı larvasından beslenerek tek tırtır larvası gelişir.

    Bazı tırtırlar geceleri, bazıları da gündüzleri uçar. Renkleri kahverengi, siyah ya da kırmızı olabilir.

    Her türün kendine özgü bir konağı vardır. Konakları arasında odun yaban arılarının yanı sıra yaprak arıları, asalak yaban arıları ve kınkanatlıların larvaları da yer alır. Tırtırlar genellikle bitkilere dadanan zararlı böceklerin aşırı üremesini engelleyerek yararlı olurlar.

Tırtıl Resimleri