Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Toplum Bilimleri

  • Okunma : 251

Toplum Bilimleri, toplumların dününü ve bugününü inceleyen bilimlere verilen addır. İnsan topluluklarının nasıl yaşadıklarını, yaşamlarını nasıl sürdürdüklerini, nasıl düşündüklerini, davrandıklarını, yaşam biçimlerini ve kültürlerini araştırır.

    İnsan toplumsal bir varlıktır. Bebeklik, çocukluk, gençlik ve yetişkinlik çağlarında", yani yaşamı boyunca, çevresinde bulunan ailesi, akrabaları, arkadaşları ya da yabancılar gibi başka insanlarla ilişki kurar. İnsan, içinde bulunduğu kültüre ve konuma uygun davranış biçimleri geliştirmeyi, kendi çıkarlarını korurken başkalarının çıkarlarına da saygı duymayı, farklı düşünceleri dinlemeyi ve bu arada kendi düşüncelerini dile getirmeyi öğrenmek zorundadır.

    İnsanların birbirleriyle kurduğu bağlara insan ilişkileri ya da toplumsal ilişki adı verilir. Bir topluluk ya da ülkede yaşayan insanların birbirleriyle kurdukları ilişkilerin tümü toplum'u oluşturur.

    İnsanın kendisi için yarattığı ortama kültür denir. Yaptığı ya da yapmakta olduğu her şey o kültürün bir parçasıdır. İnsanın çocukken oynadığı oyuncaklar, giydiği giysiler, yaptığı evler ve konuştuğu dil o kültürün parçalarıdır. Kültür insanların yeteneklerini, düşüncelerini, inançlarını ve yarattığı sanat ürünlerini de belirler. Her kuşak bu kültürü bir sonraki kuşağa aktarır. Ama aktarılan bilgiler her zaman aynı kalmaz, zaman içinde değişir. Kültürler başka insan topluluklarının kültürleri ile ilişkiye girdikçe değişime uğrar.

    İnsanların, toplum ve kültüre ilişkin bilgilerini küçük yaştan edinmesi önemlidir. Bu nedenle çocuklar okula başlar başlamaz bu bilgileri öğrenmeye başlarlar. İlk öğrendikleri bilgiler çevreleri, yani evleri, okulları ve komşularıyla yakından ilgilidir. Başka yerler, halklar ve çağları öğrendikçe, toplumla ilgili bilgileri de çoğalır. Birçok ülkedeki eğitim kurumlarında her düzeydeki öğrencilere toplum bilimleri öğretilmektedir.

    İnsan davranışlarını toplumsal ve kültürel boyutuyla inceleyen toplum bilimleri yüksekokul ve üniversitelerde ayrı dersler olarak okutulur. Tarih, siyaset bilimi, ekonomi, sosyoloji, antropoloji, coğrafya ve sosyal psikoloji en bilinen toplum bilimleridir. Toplum bilimleri geçmişte ve günümüzde insan davranışlarını incelediği için, bazen davranış bilimleri olarak da adlandırılır.