Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Uçan Daire

  • Okunma : 313
Uçan Daire Resim

Gökyüzünde gözlemlenen alışılmadık bir gökcismi ya da bir optik olay bazen dış dünyalardan gelen bir uzay aracı sanılır. İşte bu tür cisimlere halk arasında uçan daire denir. Bilim çevrelerinde ise daha çok, “Kimliği Belirlenememiş Uçan Cisim” anlamına gelen İngilizce Unidentified Flying Object sözcüklerinin başharfleri uyarınca UFO adı kullanılır. Son derece heyecan uyandırıcı olgular olan UFO ’ların büyük bölümünün gerçekte bilimsel ve akla yatkın açıklamaları vardır.

    UFO’lara çok eskiçağlardan beri tanık olunmaktadır. Hatta Kutsal Kitap’ta İÖ 6. yüzyıl peygamberlerinden Hezekiel’in havada tekerlekli ve kanatlı yaratıklar görmüş olduğuna değinilir. Hezekiel’in anlattıkları olasılıkla simgesel bir olgu ya da bir düştü, ama bazı insanlar bunu UFO’ların eskiçağlarda da gözlemlendiğinin bir kanıtı sayar.

    Ama gene de UFO’lar çağımızın bir olgusu olarak kabul edilir. ABD’de uçan dairelerin görüldüğüne ilişkin ilk kayıtlar 1896-97 tarihini taşır. II. Dünya Savaşı (1939-45) sırasında da bazı pilotlar, “bir gölge gibi” peşlerinden gelip sanki uçakları inceliyor gibi görünen metalimsi cisimler gördüklerini bildirmiştir.

    4 Haziran 1947’de Washington kenti üzerinde gözlemlenen bir olgunun ardından UFO ’lardan daha sık söz edilir oldu. O gün Kenneth Arnold adında bir sivil pilot, uçağının rotası üzerinden geçen, daire biçimli dokuz cisimden oluşan bir filo gördüğünü bildirmişti. Arnold ayrıca bu cisimlerin “suyun üstünde kayıp giden fincan tabakları”na benzediğini söylemişti. O tarihten sonra UFO ’ lar için halk arasında “uçan fincan tabaklan” ya da “uçan daire” adları kullanılmaya başlandı.

    1947’den sonra dünyanın hemen her ülkesinde UFO gözlemlerine tanık olundu. Hatta bazı kişiler, uçan dairelerini Dünya’ya indiren ve bazı insanları bindirip başka gezegenlere götüren uzay yaratıkları gördüklerini ve bunlarla ilişki kurduklannı bile ileri sürmüştür.

    Yapılan araştırmalar, gözlemlenen UFO’ların pek çoğunun, astronomi olayları ya da garip hava koşullarının yarattığı durumlar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bazı UFO ’ların bir sanrı, bazılarının da bir şaka olduğu belirlenmiştir. Ama yaklaşık her 10 UFO olgusundan biri için yeterli hiçbir açıklama getirilememiştir.

    1948’den 1969’a kadar ABD Hava Kuvvetleri UFO bildirimlerini düzenli olarak kaydetmiştir. Bu bildirimler 1950’lerde, kısa adı CIA olan Merkezi Haberalma Örgütü’nce de araştırılmıştır. 1968’de kurulan bir komisyonun bulgularından sonra, UFO ’ların ABD’nin güvenliği için bir tehlike oluşturmadığı ve bunların büyük bir olasılıkla dış uzaydan da gelmediği sonucuna varan Hava Kuvvetleri kayıt tutma işlemine son vermiştir. 1973’te yapılan bir kamuoyu yoklaması, ABD’deki yetişkin nüfusun yüzde l l ’inin, UFO olduğuna inandıkları cisimler görmüş oldukları iddiasında bulunduğunu ortaya koymuştur.

    Uçan daireler pek çok bilimkurgu türündeki öykülere ve filmlere de konu olmuştur.

Uçan Daire Resimleri