Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Uğur Taşı

  • Okunma : 233
Uğur Taşı Resim

İlkçağlardan bu yana pek çok kimse değerli taşlarda gizemli güçler bulunduğuna ve bunların sahiplerine şans getireceğine inanmıştır. Çoğu zaman belirli bir değerli taşın, yılın belirli bir ayı ile ilintisi bulunduğuna, o ayda doğan ya da taşı üzerinde taşıyan kimsenin şansının açık olacağına inanılır. Yılın ayları ile bağlantılı olduğu sanılan değerli taşlara bu nedenle uğur taşları ya da burç taşları denir.

    Bu düşünce Kutsal Kitap’taki öykülerde de görülür. Eski Ahit’in ikinci kitabında Harun’un zırhının göğüslüğünü süsleyen taşların grena (süleymantaşı), topaz, kızıl yakut, zümrüt, safir, elmas, akik ve ametist olduğu anlatılır. Yeni Ahit’in son kitabında Kudüs’ ün 12 temel taşının jasp, safir, kalsedon, zümrüt, sardoniks, grena, krizolit, beril, topaz, krizopraz, hiyasent (yementaşı) ve ametist olduğu yazılıdır.

    Bu taşlar renklerine göre tanımlanmıştır. Günümüzde ise değerli taşlar jeolojik kökenlerine göre tanımlanmaktadır. Bu taşlarla aynı renklerde birçok yapay, yarı değerli taş davardır. Yaklaşık 16. yüzyılda değerli taşlarla yılın değişik ayları arasında bir bağlantı kurulmaya başlandı. Günümüzde yılın aylarıyla bağlantılı olduğu düşünülen değerli taşlar ve bu taşlarda bulunduğu varsayılan gizemli özellikler yukarıdaki listede gösterilmiştir.

Uğur Taşı Resimleri