Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Uzunbacak

  • Okunma : 249
Uzunbacak Resim

Oldukça küçük gövdelerini taşıyan upuzun ve ince kırmızımsı bacaklarıyla dikkat çeken uzunbacaklar sıcak ve ılıman bölgelerdeki bataklıklarda, deniz, göl ve akarsu kıyılarında yaşayan kuşlardır. Genellikle iki tür altında toplanırlar. Ama Antarktika dışında tüm kıtalara yayılan bayağı uzunbacağın (Himarıtopus himantopus) az çok farklar gösteren birçok alttürü vardır. Genel olarak siyah ve beyaz tüylü, pembe bacaklı, kırmızı gözlüdürler. İçlerinden kara kanatlı uzunbacak (Himantopus himantopus himantopus) Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nin orta kesimlerindeki kıyı şeridi dışında yaygın biçimde yazın kuluçkaya yatan göçmen kuşlardandır. Erişkin erkeklerin tepesi, başının arkası, sırtı, kuyruğu ve kanatları siyah, öbür bölümlerindeki tüyleri beyazdır. Dişilerde ise yalnız sırt, kanat ve kuyruk bölümleri koyu renktir. Böcekler temel besin kaynağını oluşturur. Ayrıca yengeç, salyangoz, balık gibi hayvanları da yerler. Uzunlukları, uca doğru sivrilen düz ve siyah gagalarından kuyruklarının ucuna kadar 38 santimetredir.

    Kara boyunlu uzunbacak (Himantopus himantopus mexicanus) Kuzey Amerika’nın orta kesimlerinden Güney Amerika’nın kuzey kesimlerine kadar yayılmıştır. Ayrıca Yeni Zelanda’da aynı tür altında sınıflandırılan çok koyu renkli kuşlar vardır.

    Avustralya’da yaşayan kızıl karınlı uzunbacağın (Cladorhynchus leucocephala) uzunluğu 37 cm, beyaz kanatları siyah lekeli, karnı kızılımsı ve bacakları sarımsıdır.

Uzunbacak Resimleri