Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Versailles

  • Okunma : 224
Versailles Resim

Fransa’nın Versailles kenti Paris’in 18 km güney batısındadır ve Yvelines ilinin başkentidir. Versailles denince, genellikle kentin kendisinden çok, 17. yüzyılda yapılmış olan ünlü Versailles Sarayı akla gelir. Versailles Sarayı 100 yıldan uzun bir süre Fransa krallarının yaşadığı ve Fransa’nın yönetildiği yer olmuştur.

    Versailles Sarayı’nı Fransa Kralı XIV. Louis yaptırmıştır. Babası XIII. Louis (1601-43), o zamanlar köy olan Versailles çevresindeki ormanlarda avlanmayı severdi ve orada küçük bir av köşkü yaptırmıştı. Fransa’daki tüm saraylardan daha güzel bir saray yaptırmak isteyen XIV. Louis, bu sarayın yeri olarak Versailles’ı seçti ve babasının av köşkünü de yeni sarayın bir bölümü olarak korudu. Sarayın yapımına, mimar Louis Le Vau yönetiminde 1661’de başlandı. Louis Le Vau ölünce yerini mimar Jules Mansart aldı. Yeni sarayın yapımıyla kral çok yakından ilgileniyordu ve tüm planlarda onun da payı vardı. 1682’de XIV. Louis ve hükümeti Paris’ten Versailles’a taşındı.

    Zengin döşeli görkemli odalarıyla bu büyük saray, XIV. Louis’nin bütün öbür Avrupa devletlerinin krallarından daha debdebeli yaşamasını sağladı. Kral bu durumdan çok hoşnuttu. Sarayın kendi kadar görkemli olan, yapay göller, zarif fıskiyeler ve birçok heykelle süslü olan bahçelerinin düzenlenmesini Andre Le Nötre yapmıştı.

    Fransa tarihinin birçok önemli olayına tanıklık eden Versailles Sarayı, Fransa’nın ulusal mirası içinde büyük bir değer taşır. Fransız Devrimi’nin başlarında ayaklanan halk Versailles’a yürüdü. 1837’de Louis-Philippe sarayı onartarak müzeye dönüştürdü. Fransa Prusya Savaşı’nda (1870-71) PrusyalIlar Versailles’ı ele geçirerek karargâh olarak kullandılar. 18 Ocak 1871’de Prusya Kralı Wilhelm saraydaki ünlü Aynalı Salon’da Alman imparatoru tacını giydi. 1871’den sonra, Fransa cumhurbaşkanlarının Versailles’da seçilmesi gelenek oldu. Fransa, İngiltere ve müttefikleri I. Dünya Savaşı’nda Almanya’yı yendikten sonra, 18 Haziran 1919’da aynı salonda Versay Antlaşması (Versailles) imzalandı.

    Günümüzde müze olan Versailles Sarayı ve saray kadar ünlü olan bahçeleri dünyanın her yerinden turist çekmektedir.

Versailles Resimleri