Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Vietnam

  • Okunma : 221
Vietnam Resim

Vietnam, Güneydoğu Asya’da, Çinhindi Yarımadası’nın doğusunu kaplayan bir ülkedir. Uzun, dar bir kara parçası üzerinde yer alan Vietnam’ı, kuzeyde Çin, batıda Kampuçya ile Laos, güneyde ve doğuda Güney Çin Denizi ile Tonkin Körfezi çevreler. Daha önce Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam olarak iki ayrı cumhuriyete bölünmüş olan ülke, 1976’da Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti olarak birleşti.

    Vietnam dağlık bir ülkedir. Halkın büyük çoğunluğu, arazinin düz ve toprağın verimli olduğu alçak düzlüklerdeki iki deltada yaşar. Kuzeyde, Tonkin’deki deltayı Song-Koi Irmağı (Kızıl Irmak) ile kollan oluşturur. Başkent Hanoi ile liman kenti Haifong bu delta üzerindedir. Güneydeki Mekong deltası Song-Koi deltasından çok daha büyük ve kalabalık bir yerleşim bölgesidir. Ülkenin en eski ve en önemli kentlerinden biri olan Ho Şi Minh de Mekong deltasındadır. Vietnam topraklarının yaklaşık üçte ikisini ülkenin ortasında denize paralel olarak uzanan Annam Sıradağları kaplar.

    Vietnam’da yazların sıcak, kışların ılıman geçtiği tropik bir muson iklimi vardır. Ülke sık ormanlarla kaplıdır ve yoğun yağış alır. Ülkenin kuzey ve güneybatı bölgelerinde musonların etkisiyle yaz sonlarında ve sonbaharda sık sık tayfunlar görülür.

    Önceleri, ülke topraklarının büyük bir bölümü orman, bambu ve mangrov bitki örtüsü ile kaplıydı. Uygulanan ilkel tanm yöntemleri ve daha sonra, Vietnam Savaşı’nda kullanılan bombalar ve çıkan yangınlar bu bitki örtüsünün büyük ölçüde yok olmasına neden oldu. Yüksek dağlık alanlar daha çok çalılar ve çayırlarla örtülüdür. Yabanıl hayvan varlığı fil, kaplan, ayı, piton, timsah, yaban domuzu, geyik, leopar ve çakal gibi birçok değişik türü kapsar.

    VietnamlIlar görünüş olarak daha çok Çinliler’e benzerler. Dinleri Budacılık, Taoculuk ve Konfüçyüsçülük’ün bir karışımıdır. Nüfusun dörtte üçü tarımla uğraşır ve genellikle köylerde yaşar. Ekili alanların büyük bölümü pirinç üretimine ayrılmıştır ve tarımsal üretimin yarıdan fazlasını pirinç oluşturur. Bazı bölgelerde yılda iki kez pirinç ekimi yapılır. Öteki önemli ürünleri arasında kauçuk, mısır, şeker, muz, hindistancevizi, biber, çay, tütün ve tatlıpatates sayılabilir. Balıkçılık ülke ekonomisinde önemli bir yer tutar. Hayvancılık, özellikle de domuz ve sığır besiciliği yapılır. Ülkenin güneyindeki topraklar tarıma daha elverişlidir. Kuzey ise daha çok bir sanayi bölgesidir ve kömür, tuz, kalay, demir, çinko gibi mineral kaynakları vardır.

Vietnam'a İlişkin Bilgiler

YÜZÖLÇÜMÜ: 331.688 km2.

NÜFUS: 64.747.000 (1989).

YÖNETİM: Sosyalist cumhuriyet.

BAŞKENT: Hanoi.

DOĞAL YAPI: Song-Koi ve Mekong deltaları önemli alçak düzlüklerdir. Kıyı ovaları doğuda yer alır. Ormanlık, dağlık bölge geri kalan toprakların büyük bir bölümünü kaplar.

BAŞLICA ÜRÜNLER: Pirinç, manyok, kocadan, mısır, kahve, çay, kauçuk, el işleri.

ÖNEMLİ KENTLER: Ho Şi Minh, Hanoi, Haifong.

EĞİTİM: 12 yaşına kadar parasız ve zorunludur.

Vietnam Resimleri