Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Vladivostok

  • Okunma : 231
Vladivostok Resim

Vladivostok, Rusya'da Sibirya'nın güneydoğu ucunda, Japon Denizi kıyısında yer alan bir liman kentidir.Batıda Mançurya, güneyde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’yle komşudur. Sibirya’nın en önemli kenti olan Vladivostok, Trans-Sibirya Demiryolu’nun da varış noktasıdır.

    Vladivostok’un güzel bir limanı vardır; ama bu liman kış boyunca donduğundan buzkıran gemileriyle sürekli açık tutulmak zorundadır. Kent Rusya’nın balıkçılık, yengeç ve balina avcılığı merkezidir. Burada gemi, demiryolu onanmı, çalgı, radyo yapımı ve konservecilik gibi çeşitli sanayiler gelişmiştir. Aynca, kentin Rusya’nın uzakdoğu kesiminin eğitim merkezi olmasını sağlayan birçok araştırma ve eğitim kuruluşu da vardır.

    Kent, Rusya’nın doğudaki çıkarlarını korumak için 1860’ta bir askeri karakol olarak kuruldu ve “Doğuyu Yönet” anlamına gelen Vladivostok adı verildi. Kısa sürede önemli bir liman olan Vladivostok, Rusya’nın Büyük Okyanus’taki ana deniz üssünün 1872’de buraya taşınmasıyla bölgenin kilit deniz üssü haline geldi. 1918’de yabancı askerlerin işgaline uğradı; 1922’de ise kentte Sovyet yönetimi kuruldu. 1950’lerde askeri öneminden dolayı Vladivostok yabancı gemilere kapatıldı. Bu yüzden günümüzde uluslararası deniz ticaret yolu kentin yakınındaki Nahodka’dan geçmektedir.

    Vladivostok’un nüfusu 648.000’dir (1989).

Vladivostok Resimleri