Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Volga Irmağı

  • Okunma : 248
Volga Irmağı Resim

Avrupa’daki öbür ırmakların hepsinden uzun olan Volga Irmağı, Ural Dağları’ndan doğar; Rusya topraklarında 3.690 km boyunca akarak Hazar Denizi’ne dökülür. Astrahan, Volgograd, Kuybışev, Kazan ve Gorki, Volga Irmağı’nın kıyısında kurulmuş olan beş büyük kenttir.

    1 milyon kilometrekareden daha geniş bir alanın suyunu akaçlayan Volga Irmağı üzerinde, dünyanın en büyük barajlar sistemi kuruludur. Bir dizi dev barajın ırmak boyunca oluşturduğu çok büyük yapay göller Volga’yı neredeyse gerçek bir ırmak olmaktan çıkarır. Volga Irmağı üzerinde çok sayıda hidroelektrik santral da vardır. Irmak üzerindeki ulaşımı kolaylaştırmak için su akışı denetlenm ektedir ve ırmak artık baharda gelen buz kütleleriyle tıkanmaz. Rusya’nın ana suyolu olan Volga Irmağı ülke için büyük ekonomik önem taşır. Irmaktaki balıkçılık, özellikle havyar elde edilen mersinbalığı bakımından önemlidir. Hazar Denizi çevresindeki yataklardan çıkarılan petrol ve steplerde üretilen buğday kuzeydeki sanayi bölgelerine Volga Irmağı yoluyla taşınır. Makine, tahıl ve kereste de aynı yoldan güneye gönderilir.

    Volga Irmağı kanallarla öbür ırmaklara bağlanmıştır. Bu ırmaklar arasında Karadeniz, Baltık Denizi ve Beyaz Deniz’e dökülen birçok ırmak da vardır. 1932-37 arasında yapılan Moskova Kanalı büyük gemilerin Moskova’ya ulaşabilmesini sağladı. 1952’de tamamlanan Volga-Don Kanalı, Volga ile Donets Havzası sanayi bölgesi arasında doğrudan bağlantı kurarak, bu suyolu sisteminin açık deniz gemilerine açılmasına olanak verdi. 1960’larda yeniden yapılan Volga-Baltık Suyolu, Volga Irmağı ile Avrupa Rusya’sını çevreleyen denizler arasındaki bağlantıyı tamamladı. Volga Irmağı boyunca yapılan düzenli yolcu taşımacılığında artan sayıda hızlı hidrofoiller kullanılmaktadır.

Volga Irmağı Resimleri