Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

William Blake

  • Okunma : 708

William Blakeİngiliz şairi, gravürcüsü ve ressamı (Londra 1757-ay.y. 1827). Küçük yaşta şiir yazmaya, gravür yapmaya başlayan William Blake, 15 yaşına doğru gravürcü James Basire'in yanına çırak girdi. Boş olduğu öğleden sonraları Westminster manastırındaki oymaların resmini yapmakla geçirirken, bir yandan da babasının kitaplığındaki yazarların ve Azize Theresa, Fénelon, Jacob Boehme gibi gizemci yazarların yapıtlarıyla kendini yetiştirdi. 1783'te ilk şiirlerini yayınlayıp, 1790'a doğru sanat ve edebiyat tarihinde eşine raslanmayan bir işe girişti: Songs of İnnocence (Masumluk Şarkıları) adlı şiir yapıtını basımcılara vermeyerek gravürünü yapmaya ve çoğunluğu renkli olan resimlerle süslemeye başladı. 1795'te şair Young'ın Nights (Geceler) adlı yapıtının sayfa kenarlarını beş yüzden çok resimle, 1803'te yazdığı Milton ve Jerusalem ( Kudüs, 1820) adlı destansı şiirlerini de, gravürlerle süsledi. 1820'den sonra da yazmayı sürdürmekle birlikte, gravüre daha çok önem vererek, romantik sanatın en şaşırtıcı başyapıtlarından birkaçını ortaya koydu: Vergilius'un, Bucolica'sını süslemek için yaptığı tahta üstüne gravürler; Yobe'un Kitabı için yaptığı gravürler; Dante'nin İlahi Komedya'sı için yaptığı, çoğu taslak halinde yüz kadar suluboya resim.

Yobe'un Kitabı için yaptığı 21 gravürde William Blake, gece ve gündüzün diyalektiği çerçevesi içinde cennet ve cehennemin diyalektiğini vermiştir. Dante'nin kitabı için yaptığı suluboya resimlerde de, aynı diyalektiği ele almış, ama bu kez renkleri konuşturmuştur.

Ömrü boyunca kısıtlı bir dost ve öğrenci çevresinin dışında sesini duyuramayan William Blake'in etkisi, XIX. yy. sonunda ve yüzyılımızda günden güne artmıştır. Yapıtları gerek gravür, gerek resimde akılcılığa karşı sürekli bir protesto oluşturan sanatçı, akılcılığın karşısına, sürekli olarak, sanat ve sevginin içgüdüsel bir gizemci doğrulamasını çıkarmıştır. Ressam ve şair olarak dehası, bu gizemin simgelerini bulmakta ve bu simgeleri canlandırmada (gerek şiirlerinde, gerek gravür ve suluboyalarında) gösterdiği başarıdadır.