Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Yenisey Irmağı

  • Okunma : 244
Yenisey Irmağı Resim

Yenisey Irmağı, dünyanın en uzun akarsularından biridir. Rusya-Moğolistan sınırında doğan Yenisey, 4.100 kilometrelik çığırı boyunca Sibirya’yı kuzeye doğru boydan boya geçerek Kuzey Buz Denizi’nin uzantısı olan Kara Denizi’ne dökülür.

    Yenisey, çığırının başlangıcında geniş bir vadide akar. Daha sonra Moğolistan ile Sibirya arasında bulunan Sayan Dağları’ndaki derin boğazlardan geçerek Sibirya düzlüklerine ulaşır. Irmağın bu kesimini bir ticaret yolu haline getirmek için çalışmalar yapılmaktadır. Ne var ki, bazı engeller yüzünden bu amaca henüz ulaşılamamıştır. Sibirya’da kışlar uzun ve çok soğuktur; Yenisey Irmağı’nın da ağzına yakın bölümü dokuz ay boyunca donar. Güneyde bu süre yedi aya iner. Buzlar önce bu kesimde çözülerek büyük su baskınlarına yol açar. Irmağın ağzında ve Kara Denizi’nde buzlar yaz gelmeden geçit vermez.

    Yenisey taşıdığı su miktarı bakımından Rusya’daki ırmaklar arasında birinci gelir. Irmağın sularının yarıya yakınını eriyen kar suları, üçte birinden fazlasını yağmur suları, geriye kalanını da yeraltı suları oluşturur.

    Krasnoyarsk’ta Yenisey üzerine kurulmuş çok büyük bir hidroelektrik santral bulunmaktadır.

Yenisey Irmağı Resimleri