Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Yıldız Çiçeği

  • Okunma : 258
Yıldız Çiçeği Resim

Yıldız Çiçeği, parlak renklere bürünmüş iri ve alımlı çiçeklerinden ötürü çok sevilen bir süs bitkisidir. Papatya ve ayçiçeği gibi bileşikgiller familyasında yer alan yıldızçiçeğinin 12 kadar türü vardır. Hepsi de Meksika kökenli olan bu türlerin bazısı (örneğin, Dahlia excelsa) 7 metreye kadar uzayarak ağaç boyutlarına ulaşır.

    Yıldız çiçeklerinin bilimsel adı (Dahlia), bu bitkiler üzerinde araştırmalar yapan 18. yüzyıl botanikçilerinden İsveçli Andreas Dahl’in onuruna verilmiştir. Tohumları ilk kez 1789’da Meksika’dan İspanya’ya getirilmiş, daha sonra da tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Bugün bütün ılıman iklimli ülkelerde yetiştirilen bu değerli yaz çiçekleri sonbaharın ilk donlarıyla birlikte ölür.

    Meksika’da kendiliğinden yetişen yabani yıldız çiçeklerinin ortası sarı, kenarları kırmızıdır. Oysa günümüzde sarı, turuncu, kırmızı ve morun değişik tonlarında çiçek açan pek çok çeşidi geliştirilmiştir. Biçimi ve büyüklüğü çeşide bağlı olarak değişen bu çiçeklerin yalınkat ya da katmerlileri olabildiği gibi alacalıları da vardır.

    Yıldız çiçekleri toprakaltındaki kalın yumrularından çoğaltılır. Bunun için, sonbaharda çiçekleri solduktan sonra yumruları sökülerek kuru bir yerde saklanır ve ertesi yılın ilkbaharında don tehlikesi ortadan kalkınca yeniden dikilir. Toprakta yeterli neme kavuşan yumrular kısa sürede filizlenerek yeni bitkiler verir.

Yıldız Çiçeği Resimleri