Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Yunus Nadi

  • Okunma : 295
Yunus Nadi Resim

(1880-1945). Tanınmış bir gazeteci olan Yunus Nadi Abalıoğlu, Fethiye’de (Muğla) doğdu. İstanbul’da Hukuk Mektebi’nde okurken gazeteciliğe başladı (1900). Ama ertesi yıl II. Abdülhamid yönetimine karşı gizli bir örgüt kurduğu savıyla tutuklandı ve üç yıl hapis cezasına çarptırılarak Midilli Adası’na gönderildi. 1908’de II. Meşrutiyet’in ilanı üzerine İstanbul’a gelen Yunus Nadi, İttihat ve Terakki’ye katıldı ve yeniden gazeteciliğe başladı. Bir süre İkdam ve Tasvir-i Efkâr gazetelerinde çalıştıktan sonra Selanik’te çıkan Rumeli gazetesinin başyazarı oldu. 1911 ’de Aydın mebusu seçilince yeniden İstanbul’a geldi ve Tasvir-i E fkârdın yönetimini üstlendi.

    Yunus Nadi 2 Eylül 1918’de kendi adına Yeni Gün gazetesini yayımlamaya başladığında I. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti’nin yenilgisiyle son bulmak üzereydi. Yeni Gün Mütareke döneminin zor koşullarında yayımını sürdürdü ve Anadolu’da gelişen Milli Mücadele’yi destekledi. İstanbul 16 Mart 1920’de İngilizler’ce işgal edilince Yunus Nadi Ankara’ya geçti ve gazetesini burada Anadolu’da Yeni Gün adıyla çıkarmaya başladı. I. Dönem TBMM ’ye Muğla milletvekili olarak katılan Yunus Nadi, Kurtuluş Savaşı’nın başarıya ulaşmasından sonra Yeni Gün’ü kapatarak 7 Mayıs 1924’te Cumhuriyet gazetesini kurdu. Cumhuriyet bugün Türkiye’de yayımını aralıksız sürdüren en eski gazetedir.

    Yunus Nadi ölümüne kadar gazetenin başyazarlığını üstlendiği gibi milletvekilliğini de sürdürdü. 1945’te tedavi için gittiği Cenevre’de ölen Yunus Nadi’nin anısına 1946’dan başlayarak her yıl “Yunus Nadi Armağanı Yarışması” düzenlenmektedir. Yunus Nadi’ nin çeşitli konulardaki yapıtlarının en önemlisi Kurtuluş Savaşı Anıları'dır (1978).

Yunus Nadi Resimleri