Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

AKÇAAĞAÇ

  • Okunma : 311
AKÇAAĞAÇ Resim

Akçaağaçgiller familyasının Acer cinsini oluşturan akçaağaçların , çalı ya da ağaç biçiminde 200 kadar türü vardır. Bunlardan çoğunun anayurdu Çin’dir. Türkiye’de de birkaç akçaağaç türü ormanlık bölgelerde ve 8-10 ağaçlık gruplar halinde kendiliğinden yetişir. Ayrıca, cadde kenarlarına ve parklara gölgelik ya da süs ağacı olarak dikilen bazı yabancı türler de vardır. Trakya’da yetişen ve isfendan adıyla da bilinen dağ akçaağacının (Acer pseudoplatanus) değerli kerestesi özellikle mobilya yapımında kullanılır.

    Bütün akçaağaçlann tohumları kanatlıdır ve hepsi yılda bir kez yaprak döker. Türlerden çoğunun yaprakları tıpkı çınar yaprağı gibi dilimli ya da “loplu”dur. Buna karşılık dişbudak yapraklı akçaağacın (Acer negundo) yaprakları üç ile yedi arasında yaprakçıktan oluşur. Kırmızı, yeşil ya da sarı renkte, küçük çiçekler açan akçaağaçlar, sonbaharda kırmızının değişik tonlarına bürünen yapraklarıyla çok güzel bir görüntü oluşturur.

    Ova akçaağacı (Acer campestre) fazla boylanmayan küçük bir türdür ve sonbaharda yapraklarının sıcak sarı rengiyle göz alır. Gümüş akçaağaç (Acer saccharirıum), kırmızı akçaağaç (Acer rubrum) ve şeker akçaağacı (Acer saccharuni) ise 30 metreyi aşan boylanyla gölgelik olarak yetiştirilir. Kuzey Am erika’da, özellikle Kanada’da çok bol bulunan ve en değerli kerestelik ağaçlardan sayılan şeker akçaağacının yaprağı Kanada’nın ulusal amblemidir. Bu ağacın tatlı özsuyundan akçaağaç şurubu ve akçaağaç şekeri elde edilir. Özsuyu tatlı olan başka akçaağaç türleri de vardır, ama şeker akçaağacının şurubu en tatlısı ve en değerlisi sayılır.

    Kuzey Amerika Yerlileri, beyaz göçmenlerin kıtaya yerleşmesinden önce bu ağacın özsuyunu yayvan kaplarda topluyor ve içine kızgın taşlar atarak suyunu buharlaştırıyorlardı. Kıtaya yerleşen ilk beyazlar da çok geçmeden bu yöntemi öğrendiler ve şekerkamışından daha ucuza geldiği için uzun süre bütün şeker gereksinimlerini yalnızca akçaağaçtan karşıladılar. Bugün de Kanada ve ABD’de çağdaş yöntemlerle akçaağaç şekeri elde edilir ve bu üretim yalnızca Kuzey Amerika’ya özgüdür.

AKÇAAĞAÇ Resimleri