Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kurtarma Çalışmaları

  • Okunma : 277
Kurtarma Çalışmaları Resim

Kurtarma Çalışmaları, hava, deniz ve kara yolculuklarında kazaya uğrayan ya da fırtına, sel, çığ, deprem gibi doğal olaylarla yaşamı tehlikeye girenlerin yardımına koşarak onları içinde bulundukları kötü durumdan kurtarmak için yapılan çalışmalardır.

Uçak Kazaları

II. Dünya Savaşı’ndan önce uçak kazalarında kurtarma çalışması yapmakla görevli özel bir örgüt yoktu. Denize düşen havacıların yaşamı deniz kuvvetleri ya da kıyı koruma gemileri ile çevrede bulunan ticaret gemilerinin onları bulup kurtarmasına bağlıydı. Ama bu savaş sırasında denizin üzerinde kaybolduğu bildirilen uçakları aramak için özel hava filoları kuruldu. Aramalarda görev alacak hızlı tekneler limanlarda görevlendirildi. Denizaşırı uçuş yapacak bütün uçaklarda havayla şişirilen küçük lastik botlar bulunması ve uçaktakilerin cankurtaran yeleği giymesi sağlandı.

    1947’de kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, sivil havacılık için çeşitli güvenlik kuralları belirledi ve kurtarma çalışmalarıyla ilgili özel bir bölüm kurdu.

    Hangi ülkenin uçağı olursa olsun, güç durumda kalan bir uçağın kurtarılması çalışmalarına bütün ülkelerin kurtarma örgütleri yardımcı olur. Küçük alanlara inip kalkabilen ve havada durabilen helikopterler hava ve deniz kurtarma çalışmaları için en uygun araçtır.

Deniz Kazaları

Radyoyu bulan Guglielmo Marconi, açık denizde güç durumda kalan gemilerin imdat (SOS) sinyallerini otomatik olarak alan bir aygıt da yapmıştı. İlk kez 1909’da radyoyla verilen bir imdat sinyalinin alınması sonucunda gerçekleştirilen bir deniz kurtarma çalışmasıyla, ABD’nin doğu kıyısındaki Nantucket açıklarında başka bir gemiyle çarpışan Republic adlı geminin yolcuları kurtarıldı.

    Günümüzde bütün gemilerde, her yolcu için bir cankurtaran yeleği ve kaza durumunda tüm yolcuları almaya yetecek sayıda cankurtaran sandalı bulunur. Limanlarda özenle yapılmış, iyi donatılmış büyük kurtarma gemileri vardır. En kötü hava koşullarında bile su yüzünde kalabilecek ve görev yapabilecek özellikteki bu gemiler çeşitli elektronik aygıtlar, radyo ve radarla donatılmıştır.

Dağda Kalanların Kurtarılması

İsviçre Alpleri’nin ünlü senbernar köpekleri, dağda güç durumda kalanların belki de en çok sevilen kurtarıcılarıdır. Bu güçlü ve güzel hayvanları ilk kez 17. yüzyılda St. Bernard Manastırı keşişleri yetiştirmiştir. Günümüzde dağlardaki kurtarma çalışmalarının büyük bölümü helikopterlerle yapılır.

Kurtarma Çalışmaları Resimleri