Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Ali Şir Nevai

  • Okunma : 868
Ali Şir Nevai Resim

Ali Şir Nevai, Çağatay şairi (Herat 1441 -ay.y. 1501). Kiçkine Bahşi ya da Kiçkine Bahadır adıyla anılan, Timuroğulları'nın hizmetinde bulunmuş Gıyasettin Kiçkine'nin oğlu olan Ali Şir Nevai, süt kardeşi Hüseyin Baykara'yla birlikte öğrenim görüp, Horasan hükümdarı Ebülkasım Babur tarafından korundu. Ebülkasım'ın ölümünden sonra (1457) Ebu Sait Mirza'nın hizmetine girip, ilgi görmeyince Semerkand'a giderek öğrenimini tamamladı. Hüseyin Baykara Herat'ı ele geçirerek sultan olunca (1469), mühürdarlığa getirilip, Divan beyliği (1472), Esterabad valiliği yaptı (1487-1488). Resmî görevlerini bırakıp, sultanın nedimi olarak, devlet yönetiminde etkinliğini sürdürdü.

Ali Şir Nevai'nin Hayatı

Orta Asya'nın ve yetiştiği yüzyılın en büyük sanatçılarından sayılan Ali Şir Nevai, sanatı, bilgisi, düşünceleri ve yapıtlarıyla, bütün Türk edebiyatını etkilemiş, yapıtlarında, Fars dilinin egemen olduğu bir çevrede Türk dilinin zenginliğini göstermeyi, Türklük bilincini geliştirmeyi amaç almıştır.

Ali Şir Nevai'nin Eserleri

Başlıca yapıtları: Divanlar (Hazâin-ül-Maâni genel başlığı altında toplanmış, çocukluk, gençlik, orta yaşlılık ve yaşlılık dönemlerinde yazdığı Türkçe şiirleri kapsayan, Garaib üs-Sıgar, Nevâdir üş-Şebab, Bedayi ül-Vasat, Fevaid ül-Kiber adlı dört Türkçe ve bir Farsça), Hamse (Hayret ül-Ebrar, Ferhad ü Şirin, Leyla vü Mecnun, Seb'a-i Seyyare, Sedd-i İskenderî adlı beş mesneviden oluşur), Muhâkemet ül-Lügateyn (Türkçe'nin zenginliğini konu alır), Mecalis ün-Nefâis (tezkire), Mizan ül-Evzan (aruz vezni ve nazım biçimleriyle ilgili), Nesaim ül-Muhabbe (Câmi'nin Nefehât ül-Üns'ünün eklemelerle çevirisi; sufilerin yaşamıyla ilgili), Mahbûb ül-Kulûb(Herat ve çevresiyle, toplumsal ve kültürel yaşayışla ilgili), Lisân üt-Tayr (Attar'ın Mantık üt-Tayr'ına nazire), Münşeat.

Ali Şir Nevai Resimleri