Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Argon

  • Okunma : 663

Argon, Periyodik çizelgenin 0 grubundaki soy gazların üçüncüsü. Simgesi Ar, atom sayısı 18, atom ağırlığı 39,948 olan argon, atmosferdeki soy (ya da kimyasal açıdan etkisiz) gazların en bol bulunanıdır: Atmosfer hacminin %0,94'ü. Havada varlığı 1785'te Henry Cavendish tarafından öne sürülmüş, ama ilk olarak 1894'te, Lord Rayleigh ve Sir William Ramsay tarafından, havanın ayrımsal damıtılmasıyla elde edilmiştir.

Argon Elementi

Doğada bulunan Argon, fiziksel özellikleri ergime noktası -189,2 °C, kaynama noktası -185,7 °C, gaz yoğunluğu 0 °C'ta 1,7837 g/l, olan üç izotop içerir. Elektron yapısı 1 s² 2s² 2ph 3s² 3p/6'dır. Hidrat ve (ArKr)/+,(Ar-Xer)/+ ve (NeAr)/+ gibi iyonlar oluşturduğu tayfölçerle belirlenmiştir; bununla birlikte gerçek bileşikler oluşturmasına rastlanmaz.

Sanayide sıvı havanın ayrımsal damıtılmasıyla elde edilen argon, elektrik ampullerini, floresan tüplerini, ftotüplerini ve kor lambalarını doldurmada kullanılır. Ayrıca, elektrik arkı kaynağı olarak, asal gaz kalkanı olarak, titanyum gibi reaktif elementlerin üretiminde örtü olarak, silikon ve germanyum billurları oluşturmada atmosfer olarak kullanılır.