Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Barbitüratlar

  • Okunma : 684

Barbitüratlar, Yatıştırıcı ve uyku verici olarak kullanılan barbitürik asit (C/4 H/4 N/2 O/3) türevlerini belirten terim. Barbitüratlar (barbitüritler de denir) tıpta uyku verici olarak, iç sıkıntısını (anksiyete) ve nevrozları uyku hali yaratarak gidermek için, sara nöbetlerini denetim altına almak için kullanılırlar. Uzun süreli kullanım sonucunda alışkanlık yaratabilirler.

Barbitüratlar merkez sinir sistemini baskı altına alarak etki gösterirler. Etki süresi, kan-beyin zarı engelini aşma ve beyini etkileme hızlarına dayanır. Amobarbital gibi uzun sürede etkili olan barbitüratlar bu engeli yavaşça, secobarbital gibi kısa sürede etkili olan bazı barbitüratlarsa, daha hızlı geçerler ve uykuya dalma güçlüğünü yenmek amacıyla kullanılırlar. Thiopental gibi çok kısa sürede etkili olan barbitüratlarsa, kan-beyin zarı engelini öylesine hızlı aşarlar ki, kişi birkaç saniye içinde uykuya dalar (bu özellikleri nedeniyle anesteziye yardımcı olarak kullanılırlar).

Barbitüratların yan etkileri arasında uyuşukluk ve alkol mahmurluğuna benzer bir etkilenme sayılabilir. Ayrıca, akıl yürütme ve hareket ettirici kasların denetiminde bozukluk, çöküntü gibi ruhsal durum değişiklikleri ortaya çıkabilir. Aşırı miktarda alınmaları, solunum temposunu baskı altına alarak koma ve ölümle sonuçlanabilir. Sinir sistemini baskı altına alan öbür maddelerle (alkol, antihistaminler ve sakinleştiriciler) birlikte alınmaları, etkilerini artırır. Uzun süreli kullanım sonucu barbitüratlara bağımlılık ortaya çıkmışsa, alınmalarının apansızın kesilmesi durumunda çöküntü, huzursuzluk, saldırganlık, vb. yoksunluk belirtileri görülür.