Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Beyrut

  • Okunma : 519

BeyrutLübnan'ın başkenti ve başlıca kenti. Akdeniz kıyısında, Lübnan dağlarından başlayıp, denize doğru uzanan yüksek burunda yeralan Beyrut'un nüfusu, 702 000'dir. Halkının büyük bölümü Arap, üçte iki kadarı hıristiyan, üçte biri müslümandır. 1975- 1990 arasında Ortadoğu'nun başlıca savaş alanlarından biri haline gelen,silahlı militanların sık sık müslüman Batı Beyrut'u hıristiyan Doğu Beyrut'tan ayıran "yeşil hat" boyunca çarpıştıkları kentte, eski gösterişli ekonomi çökmüş, normal yaşam ve gerekli hizmetler bozulmuş ve nüfusun büyük bölümü kentten ayrılmıştır.

TARİH:
Berythos adlı eski bir Fenike yerleşme merkezi olan Beyrut'un tarihi İ.Ö. XV. yy'a kadar uzanır. Roma egemenliği döneminde büyük bir öğretim merkezi olan kent, 551'de bir depremle aşağı yukarı bütünüyle yıkılmış, ama sonra yeniden yapılmıştır. Sırasıyla Haçlılar, Memluklular ve Osmanlıların egemenliğine giren kent, XIX. yy'da Batı'yla yakın ilişkiler kuran bir Ortadoğu limanına dönüşürken, aynı zamanda da Arap ulusçuluğunun ilk merkezlerinden biri olmuştur.

1920'de yeni kurulan Lübnan Cumhuriyeti'nin başkenti olan Beyrut, 1970 yıllarının ortalarında ve sonlarında Lübnanlı hıristiyanlar ile müslümanlar arasındaki çarpışmalardan büyük zarar görmüş, ardından İsrail karşıtı Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) yerleşmesi sonucunda İsrail'in hava saldırılarına uğramıştır. 1982'de İsrail ordusu kentin bir bölümünü işgal ederek FKÖ'yü Beyrut'tan çıkarırken geniş alanları yeniden yıkılan kente, İsrail birliklerinin Eylül 1983'te çekilmelerinden sonra, 1987'de Suriye barış gücü birlikleri yerleşmiştir. Suriye'nin desteğiyle Lübnan ordusu 1990'ın sonuna doğru Beyrut'ta denetimi ele geçirmiş ve Beyrut'un yeniden onarım için gerekli çok büyük çalışmalar başlatılmıştır.

GÜNÜMÜZDE BEYRUT

Günümüzde Beyrut'un eski kesiminin merkezi Place des Martyrs meydanıdır. Yeni yerleşim alanları Ras Beyrut'ta batıya doğru uzanır. Kentte pek çok cami ve kilise vardır.

Geleneksel olarak Beyrut ekonomosi bölgesel ticaret, sanayi ve turizme dayanmış, Beyrut uzun bir süre Doğu Akdeniz'deki başlıca liman ve bütün Güneybatı Asya'nın başlıca ticaret merkezi ve uluslararası bankacılık merkezi olmuş, ama uzun iç savaş bu işlevlere son vermiştir. Bununla birlikte, liman etkinlikleri 1991'de yeniden başlamıştır.