Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Cape Town

  • Okunma : 218
Cape Town Resim

Afrika kıyılarının en güneydeki limanıdır. Ümit Burnu’nun yaklaşık 48 km kuzeyinde yer alır. Kap’ın başkenti ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin üç başkentinden biridir. Güney Afrika parlamentosu burada toplanır, ama devlet kurumlan ülkenin kuzey bölümündeki Pretoria’dadır. Yüksek mahkeme de Oranj Bağımsız Devleti’ndeki Bloemfontein’dedir. Çoğu kimse yanlış olarak Cape Town’un False Koyu’nda yer aldığını ve limanın ağzının güneye açıldığını sanır. Aslında, Cape Town Masadağı Koyu’ndadır ve liman kuzey yönüne açılır. Cape Town açığındaki deniz kaba dalgaları ve şiddetli fırtınalarıyla ünlü olduğundan, gemilere güvenli bir barınak sağlamak için dalgakıran yapmak gerekmiştir.

    Cape Town konumu dolayısıyla dünyanın en güzel görünümlü kentlerinden biridir. Kentin aşağısında Masadağı Koyu yer alır; arkasında doğuda Şeytan Doruğu ve batıda Aslan Başı ile düz tepeli Masadağı vardır. En yüksek noktası 1.086 metre olan Maclears Beacon’a teleferikle çıkılabilir.

    Cape Town’un önemli bir akarsu kaynağı olmadığı için su gereksinimi göletlerden sağlanır. Akdeniz iklimine benzeyen ılıman bir iklimi vardır. Bunu güneybatı Afrika kıyısı açıklarından geçen Benguela Akıntısı sağlar. Yazlar kurak geçer ve daha çok kış aylarında yağmur yağar. Cape Town güney yarıkürede olduğu için yaz ekim ve mart aylarına rastlar. Çiçek türleri açısından çok zengindir. Bunlar arasında orkide çeşitleri de vardır.

    Kentin başlıca caddesi olan Adderley Caddesi yakın zamanda büyük ölçüde genişletilmiş olan doklara uzanır. Cape Town Avrupa ile Doğu Asya ülkeleri arasında çalışan gemiler için bir “yarı yol uğrağı” idi. Ama 1869’da, Akdeniz üzerinden Kızıldeniz’e geçişi sağlayan Süveyş Kanalı açılınca Cape Town bu önemini yitirdi. Liman dünyanın en büyük gemi havuzlarından birine sahiptir ve gemi onarımı önemli bir sanayi dalını oluşturur. Ayrıca petrol arıtma, kimyasal maddeler, gübre, çimento, otomobil montaj sanayileri ile şarapçılık, plastik, giyim ve deri gibi sanayi işletmeleri vardır.

    Nüfusun beşte ikisi Avrupa asıllıdır; İngilizce ya da Afrikaner dili konuşur. Geriye kalanlar ise Bantular, Hintliler ve Malaylar’ dır. İlk HollandalI sömürgecilerin köle olarak getirdiği Malaylar’ın etkisiyle kentte çok güzel bir mimari gelişmiştir. Beyaz badanalı, oymalı yüzleri ve kıvrımlı bacaları olan bu evlerden birkaçı korunmaktadır.

    Nüfusu 1.911.521’dir (1985).

Cape Town Resimleri