Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Johannesburg

  • Okunma : 218
Johannesburg Resim

Güney Afrika’nın en büyük kenti ve dünyanın en zengin altın madenciliği merkezidir. Bazen “altın kent” olarak da adlandırılan Johannesburg’un Afrika dilindeki adı, altın bölgesi anlamına gelen egoirdir. Güney Afrika Cumhuriyeti’ nin Transvaal eyaletindedir. Burada ilk kez 1886’da altın bulunmasından sonra, bölgede yerölçümü çalışmalarını yöneten Johann Rissik’in önderliğinde, çadır ve kulübeler kurularak maden arama çalışmaları başlatıldı. Bu ilk yerleşim daha sonra çağdaş bir kent görünümünü aldı. Johannesburg’un adını Johann Rissik’ten aldığı sanılmaktadır.

    Kent denizden 1.740 metre yüksekliktedir. Geceler her zaman serin, kış geceleri ise çok soğuktur. Yazın bile hava çok sıcak olmaz.

    Johannesburg, Güney Afrika’nın en büyük sanayi merkezidir. Kimyasal ürünler, giyim eşyası ve besin ürünleri sanayisi vardır. Başkent olmamasına karşın, çok sayıda şirketin, ulusal ve uluslararası bankanın merkezi buradadır. Johannesburg’da Güney Afrika’nın en büyük iki üniversitesi ile sanat galerileri ve müzeler bulunmaktadır.

    Johannesburg’daki en önemli iş alanı altın ve uranyum madenciliğidir. Genellikle Rand diye adlandırılan W itwatersrand kayalıklarından, 1910’dan beri her yıl dünyada çıkarılan tüm altının yaklaşık üçte biri ile yarısı elde edilir. Altın çıkarılması için parçalanan kayalar, dövülerek altını alındıktan sonra, çevrede ak tepeler oluşturur. Johannesburg yakınlarında 3.000 metre derinlikteki maden yatakları dünyanın en derin yataklarıdır. Son yıllarda değerli uranyum madeni de elde edilmeye başlandı.

    Johannesburg’da da Güney Afrika’nın tüm öbür kentlerinde olduğu gibi ırk ayrımı (apartheid) dolayısıyla Siyahlar ve beyazlar ayrı yaşarlar. 1950’lerde Siyahlar için kurulan Soweto yurtlukları günümüzde yaklaşık 1 milyon insanın yaşadığı bir bölgedir. Melezler ve Asyalılar’ın yaşadığı yurtluklar da ayrıdır. Soweto’nun kendi yerel yönetimi, spor alanları, okulları ve toplantı salonları vardır. Ne var ki, burası yolları bozuk, derme çatma yapılmış küçük konforsuz evlerden oluşan aşırı kalabalık bir yerleşim bölgesidir. Burada 1976 ve 1985’te ayaklanmalar oldu. Çok sayıda maden işçisi “maden konutları” adı verilen ve sadece yatmak için kullanılan yerlerde kalır. Bunlar Güney Afrika’nın hemen her yerinden ve kuzeydeki komşu bölgelerden gelen geçici işçilerdir. Johannesburg’ da sürekli kalamazlar ve ailelerini birlikte getiremezler.

    Doğal güzellikleri az olan Johannesburg’da 100’den fazla park vardır. Hermann Eckstein Parkı’nda hayvanat bahçesi, bir göl ve hafta sonları gözde bir dinlenme yeri olan büyük ağaçlık alanlar yer alır. Wilds Parkı, Güney Afrika’nın kayalarla kaplı dağlık bölgelerinde yetişen her çeşit çiçek ve bitkinin bulunduğu bir botanik bahçesidir.

    Johannesburg, Güney Afrika’nın öbür bölgelerine demiryolu ve karayoluyla bağlıdır. Jan Smuts uluslararası havalimanı kent m erkezinin 22 km doğusundadır. Johannesburg’un Soweto dışındaki nüfusu yaklaşık 712.000, toplam nüfusu 1.609.408’dir (1987).

    

Johannesburg Resimleri