Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Çekirge Kuşu

  • Okunma : 224
Çekirge Kuşu Resim

Bu ötücü kuşların Avrupa, Asya, Afrika ve Kuzey Am erika’ya dağılmış 70 kadar türü vardır. Türlerden çoğunun sırtı boz ya da kahverengi, alt bölümleri beyazdır; gözlerinin üstünde, kanatlarında ve kuyruklarında kara tüyler bulunur. Bazı Afrika türleri mavi, kırmızı, turuncu, yeşil ve sarının çeşitli tonlarında göz alıcı renklerle bezenmiştir. Bütün türlerin gagası kanca gibi hafifçe aşağıya kıvrıktır.

    Çekirge kuşu böcekler, örümcekler, küçük kuşlar, sıçanlar ve sürüngenlerle beslenir. Örümcek kuşu olarak da bilinen çekirgekuşunun ayakları çok küçük ve avını uzun süre tutamayacak kadar güçsüzdür. Bu yüzden, tıpkı kasapların çengele et asması gibi, avını gagasıyla tutup dikenlere ya da ince dallara asarak parçalar. Çekirgekuşuna bazen kasapkuşu denmesinin nedeni budur.

    Çekirge kuşlarının en yaygın türü olan kızıl sırtlı çekirge kuşu ya da bayağı çekirge kuşu (Lanius collurio) yazın Türkiye’nin bütün yörelerindeki ağaçlıklı alanlarda, özellikle yol kenarındaki teller üzerinde görülür. Yaklaşık 17 cm uzunluğundaki bu türün sırtı pas kızılı, alt bölümleri krem rengidir. Oldukça uzun olan kuyruğu kızıl ya da karadır. Erkeklerde, gözlerin yakınından başın arkasına kadar uzanan kara bir şerit bulunur. Sakar çekirgekuşunun (Lanius nubicus) alnında ise atların alnındaki lekeye (sakara) benzeyen beyaz bir leke vardır. Yazın üremek için Türkiye’ye gelen bu kuş Karadeniz dışındaki kıyı bölgelerinde bulunan ağaçlık ve çalılıklarda yuvalanır.

    Çekirge kuşları çalı çırpı ve ince dallardan yaptıkları yuvalarının içini bitki kökleri, yosun ve likenlerle döşerler. Dişi kuş bu yuvaya, gri üstüne kahverengi benekli dört ile sekiz arasında yumurta bırakır.

    Çekirge kuşlarının oluşturduğu Laniidae familyası serçe, ötleğen, bakal ve ardıçkuşlarını da kapsayan ötücükuşlar (Passeriformes) takımındandır. Bununla birlikte türlerden yalnızca birkaçının ötüşü güzeldir.

Çekirge Kuşu Resimleri