Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Claude Adrien Helvetius

  • Okunma : 648

Claude Adrien Helvetius, Fransız filozofu (Paris 1715-Versailles 1771). Kraliçe Marie Lezsczynska'nın sağladığı başmültezimliğin geliriyle kendini hayır işlerine ve okumaya adayan Claude Adrien Helvetius, Locke'un felsefesini geliştirmeye girişti. İlk yapıtı De l'Esprit (Ruh Üstüne, 1754), hem krallık meclisi hem de Paris parlamentosu tarafından mahkûm edilip yakılınca, saraydaki bütün görevlerini yitirdi.

Büyük bir kırgınlığa kapılıp ölünceye kadar başka kitap yayınlamadı (De l'Homme, de ses Facultes İntellectulles et de son Education [İnsan, İnsanın Zihinsel yetileri ve Eğitimi Üstüne, adlı kitabı 1772'de yayınlandı]). Helvetius'un felsefesi maddeci bir duyumculuğa dayanır. Helvetius'a göre, yalnızca maddi şeyler vardır; düşüncelerimiz, maddi nesnelerin duyularımızı uyarmasıyla oluşur.

İnsanın kişiliği, deney, eğitim ve toplumsal çevrenin etkisiyle oluşur; doğuştan değildir. Din ile baskı rejimi arasında yakın bağlantılar kuran Helvetius bu yönüyle, dinsizliği savunmuş, zenginliklerin daha iyi bölüşülmesi gerektiğini ileri sürmüştür.