Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Claudius

  • Okunma : 248
Claudius Resim

(İÖ 10-İS 54). İS 41 ve 54 yılları arasında Roma imparatoru olan Tiberius Claudius Nero Germanicus, Lugdunum’da (bugünkü Lyon) doğdu. İmparator Tiberius’un yeğeniydi. Ailesince beceriksiz ve akılsız görülmesine karşın, aslında zeki ve bilgiliydi. Hepsi Eski Yunanca olmak üzere birçok tarih kitabı yazdı. İmparatorluğa yükselişi büyük ölçüde rastlantıdır. Kendisinden önceki İmparator Caligula’nın öldürülmesinden sonra, bir asker Claudius’u bir perde arkasında korku içinde gizlenirken buldu. Claudius’u imparator ilan eden muhafız alayına senato karşı koyamadı ve istemeyerek bu durumu kabul etti.

    Roma İmparatorluğu’nun sınırlannı genişleten Claudius, özellikle adalet alanında çeşitli reformlar gerçekleştirdi; yetenekli ve haksever bir yönetici olduğunu kanıtladı. Büyük bir olasılıkla, durumunu güçlendirmek için İS 43’te İngiltere’yi topraklarına katmaya karar verdi. Claudius ayrıca, Kuzey Afrika’da Moritanya’yı, Trakya ile Anadolu’da Likya’yı da ele geçirdi. Almanya’da bugün Köln olarak bilinen yörede yeni sömürgelerin kurulmasını sağladı.

    Claudius’un özel yaşamı sorunlarla doluydu. Dört kez evlendi. Üçüncü karısı Messalina’yı, sevgilisiyle bir olup kendisini öldürmek istediği için öldürttü. Dördüncü karısı Agrippina’nın Claudius’un üzerinde büyük etkisi vardı. Agrippina oğlu Neron’u imparator yapabilmek için hazırlığa başladı. Claudius’un, öz oğlu Britannicus’u tahttan yoksun bırakarak, Neron’u evlat edinmesini sağladı. Daha sonra Neron’u, Claudius’un öbür evliliğinden olan kızı Octavia ile evlendirdi. Romalı tarihçilerin ortak kanısına göre sonunda Claudius’u mantarla zehirledi. Claudius ölümünden sonra tanrı ilan edildi.

Claudius Resimleri