Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Dama

  • Okunma : 210
Dama Resim

Dünyanın en eski oyunlarından biri olan dama 64 kareye bölünmüş bir tahta üzerinde 16 taşla iki kişi tarafından oynanır. Dama tahtasının her sırasında farklı iki renge boyanmış sekizer kare vardır. Karşılıklı oturan oyuncular kendi önlerine gelen ilk sırayı boş bırakarak ikinci ve üçüncü sıralara taşları dizerler. Dizilen taşlar arasında iki boş sıra kalır.

    Dama oyununda taşlar öndeki, sağdaki ya da soldaki boş karelere doğru sürülür; çapraz ve geriye doğru hareket etmez. Oyunu karşı tarafın taşlarının tümünü alan kazanır. Oyunda taş almak zorunludur. Karşı tarafın taşını alabilmek için alınacak taşın arkasında ya da yanında boş kare olması ve bitişik karede bulunması gerekir. Üzerinden atlayarak karşı oyuncunun taşını alan taş bir başka taşı da alma durumunda değilse atladığı kareye yerleşir. Alınabilecek en fazla taşı almak kuraldır. Karşı oyuncunun önündeki ilk sıraya ulaşan taş dama olur ve birtakım ayrıcalıklar kazanır. Dama ileriye sağa ve sola istediği kadar gidebildiği gibi geriye doğru da hareket edebilir. Damanın bir taşı alabilmesi için bitişik karede olması zorunlu değildir. Kuşkusuz dama çıkan taraf karşıtına oranla daha güçlü bir konuma gelir.

    Dama oyununda çeşitli planlar yapılarak karşı tarafa taş verilip daha çok taş alma yoluna gidilir. Oyuncular bir yandan karşıt oyuncuya tuzaklar hazırlarken, öte yandan onun ne yapmak istediğini anlamaya çalışarak tuzağa düşmemeye çalışır.

Dama Resimleri