Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Devalüasyon

  • Okunma : 927

Devalüasyon, Bir para biriminin, öbür para birimleri ya da altın gibi bir referans sistemi karşısındaki değerinin hükümet tarafından azaltılması. Bir hükümet, çoğunlukla, ödemeler dengesindeki açığı kapatmak için devalüasyona gider. Devalüasyon, dünya pazarlarından alınan malların fiyatını artırır, dışarı satılan malların fiyatını da azaltırsa,bu girişim başarılı olabilir. Devalüasyon yapan ülkede yabancılar için yatırım olanakları genellikle artar; ülkeye yabancı sermaye girişi özendirilir.

Bununla birlikte, inatçı ödeme açıkları giderilemezse, devalüasyon başka devalüasyonlara yol açabilir. Enflasyon yüksek bir düzeyde sürerse ya da beklenen sermaye girişi gerçekleşmezse, devalüasyonun rekabet açısından sağladığı yararlar hızla ortadan kalkabilir. Hattâ spekülatörler, sermayelerini ülkeden çekebilir, böylece de bir devalüasyona ortam hazırlayabilirler.

1945'ten 1971'e kadar, Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) işbirliği içindeki merkez bankaları, kambiyo (döviz) kurlarını sabit tutmakla görevliydi; dolayısıyla devalüasyonlar çok seyrek oluyordu; ama 1971'den bu yana dalgalanan kambiyo kuru sistemi yürürlüğe girmiştir; merkez bankaları dalgalanmayı durdurma kararı vermedikleri sürece, paraların değerleri günlük olarak yükselebilir ya da düşebilir.