Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Edmund Spenser

  • Okunma : 267
Edmund Spenser Resim

(1552-1599). İngiliz edebiyat tarihinde Geoffrey Chaucer’dan (yaklaşık 1341-1400) sonra 200 yıl boyunca,
kalıcı değer taşıyan hiçbir şiir yazılmamış, Fransızca ve İtalyanca’ya göre İngilizce değersiz bir dil sayılarak kullanılmamıştı. Şair Edmund Spenser, Kraliçe I. Elizabeth döneminin düşünce yapısını yansıtan ve biçimsel yetkinliğe ulaşan şiirleriyle İngilizce şiir dilini önemli ölçüde zenginleştirdi.

    Spenser yoksul bir ailenin çocuğu olarak Londra’da doğdu. Merchant Taylors Okulu’nda Latince, İbranice, Yunanca ve müzik öğrenimi gördü. Daha sonra gittiği Cambridge Üniversitesi’nde okurken, okul giderlerini karşılayabilmek için bir yandan da çeşitli işlerde çalıştı. Bu üniversitede aldığı eğitim, Eski Yunan ve Roma klasiklerinin yanı sıra, eski ve çağdaş İtalyan, Fransız ve İngiliz edebiyatnıı da tanımasını sağladı. The Shepherdes Calendar (“Çoban Takvimi”) adlı şiir kitabı 1579’da yayımlandı. Eski İngilizce’yi kullandığı
bu yapıtında Spenser yaşam ve aşk konusundaki düşüncelerini dile getirir. Değişik ölçülü 12 şiirden oluşan bu kitap Rönesans dönemi İngiliz edebiyatının ilk yapıtı sayılır.

    Spenser, daha sonra İrlanda kral vekilinin sekreteri olarak İrlanda’ya gitti ve İngiltere’deyken başladığı destan şiiri Faerie Queene’i (1590; “Periler Kraliçesi”) burada yazmayı sürdürdü. Faerie Queene büyük coşkuyla karşılandı. Spenser, hayali bir ülkede geçen Faerie Queene’i Kraliçe Elizabeth’i ve İngiltere’yi
yüceltmek için kaleme almıştı. Ertesi yıl eski şiirleriyle birlikte yayımladığı, saray yaşamı üzerine bir yergi olan hayvan öyküsü “Prosopopoia or Mother Hubberd’s Tale” (“Prosopopoia ya da Hubberd Ana’nm Öyküsü”) toplatıldı ve Spenser’ın gözden düşmesine neden oldu.

    Spenser yeniden İrlanda’ya döndü ve ikinci evliliğini Elizabeth Böyle ile 1594’te gerçekleştirdi. Epithalamion (1594; “Evlilik Gecesi”) ve Amoretti (1595) başlıklı derlemelerde yer alan sonelerinde evlilikle sonuçlanan mutlu aşkını dile getirdi. Sonraki yıl, yaşamı boyunca şiirlerinde sık sık yer verdiği Sir Philip Sidney’in ölümü üzerine, “Astrophel” olarak bilinen bir ağıt yazdı. 1595’te Faerie Queene’ in üç cildi daha yayımlandı. 1598’deki İrlanda Ayaklanması’nda Kilcolman’daki şatosu yandı. Bunun üzerine Cork’a yönetici atanan Spenser, İrlanda’daki durum konusunda bilgi vermek için gittiği Londra’da öldü ve Westminster Abbey’ye gömüldü.

Edmund Spenser Resimleri