Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Efsane

  • Okunma : 737

EfsaneBazı tarihsel gerçekleri yansıttığına inanılan kişiler ya da yerlerle ilgili uzun soluklu öykü ya da birbirine bağlı öyküler bütünü. Mitolojiyse, tanrısal ya da doğaüstü olanla ilgili öykü ya da öyküleri konu alır. Gene de mitler ile efsaneler sık sık birbirine karışır (efsanevi kişilerin Yunan mitolojisindeki tanrılarla çatıştığı Odysseia öykülerinde olduğu gibi).

Orta Çağ'da Avrupa'daki efsaneler, azizlerin mucizevi yaşamları üstüne yazılmış öykülerdir.Bunların en bilineni Altın Efsane'dir (XIII. yy.).

Kral Arthur ya da Roland destan çevrimindeki Charlemagne gibi birçok efsanevi kişi, ulusal kahramanlar olduklarından, bu kişilerin yaşamlarındaki gerçek ile fantezinin birbirine karıştığı olağanüstü serüvenler, kendilerini adadıkları erdemler için verdikleri savaşımlar, birer efsane çevrimine dönüşmüştür. Kral Arthur ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri efsanevi kibarlıkları ve yiğitlikleriyle, Robin Hood ve adamlarıysa bağlılıkları ve ezilen insanları savunmalarıyla ünlüdürler. G. Chaucer'ın İyi Kadınların Efsanesi (1380-86) adlı yapıtı, yaşamları ya da ölümleri, aşka tutkulu bağlılıklarının tanığı olmuş tarihteki tanınmış kadınların öykülerini anlatır.

Türk edebiyatında efsanelere, özellikle destanlarda sık rastlanır. Türklerin Oğuz Kağan, Ergenekon, Türeyiş gibi destanlarında çeşitli efsaneler aktarılır. Dede Korkut Kitabı'ında Oğuz Türklerinin efsanelerine yer verilmiştir. Bazı halk masallarındaki haksızlıklara başkaldırmış kişilerin öyküleri de efsane havası taşır, bazı öykülerde din adamları birer ermiş olarak sunulur. Evliya Çelebi'nin ünlü Seyahatnamesi, birçok yerel efsane aktarır. Çağdaş edebiyatta efsaneler pek çok sanatçıya esin ve malzeme sağlayan bir kaynak olmuşlardır.