Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Ekidne

  • Okunma : 247
Ekidne Resim

Avustralya ve çevresindeki adalarda yalnızca bu yöreye özgü ilginç hayvanlar yaşar. Memeli oldukları halde doğurarak değil yumurtlayarak üreyen ekidneler de bunlardandır. Dikenli karıncayiyen de denen bu tombul gövdeli, sırtı dikenli hayvanların başlıca yiyecekleri karınca ve termitlerdir. Gözleri küçük ve güçsüz olduğundan karınca yuvalarının yerini uzun ve duyarlı burunlarıyla koklayarak bulur, güçlü pençeleriyle yuvaları kazıp oyar, sonra uzun ve yapışkan dilleriyle karınca ya da termitleri kolayca yakalarlar.

    Ekidnelerin yalnızca iki türü vardır. Avustralya ekidnesinin ( Tachyglossus aculeatus) uzunluğu 53 santimetreyi bulur ve sırtı kirpininki gibi sık dikenlerle kaplıdır. Burnu biraz daha uzun, dikenleri daha seyrek ve kısa olan Yeni Gine ekidnesi (Zaglossus bruijni) ise küçük bir domuzu andırır.

    Ekidneler saldırganlardan korunmak için kirpi gibi tostoparlak büzülür, yumuşak toprağı hızla kazarak içine gömülür ya da kayalardaki yarıkların arasına gizlenirler. Ayrıca erkeklerin arka bacaklarında bir savunma aracı olduğu sanılan mahmuzlar vardır.

    Ekidnelerin üreme davranışı çok değişik ve ilgi çekicidir. Üreme mevsimi başlarken dişinin karnında bir kese oluşur; çiftleştikten bir ay kadar sonra da dişi ekidne tek bir yumurta yumurtlar. Bu döllenmiş yumurta, henüz nasıl olduğu açıklanamayan bir biçimde, dişinin karnındaki kuluçka kesesine aktarılır. 10 gün sonra yumurtadan çıkan yavrunun uzunluğu ancak 2 cm, ağırlığı da 4 gramdan azdır. Dişi ekidnenin meme başı olmadığından, yavru annesinin meme bezlerinden sızan sütü yalayarak beslenir. Yavrunun dikenleri çıkmaya başlayınca annesi onu otlardan yaptığı bir yuvaya yerleştirir ve en az iki ay boyunca düzenli aralıklarla yuvaya gelip yavrusuna süt verir.

    İnsan eliyle beslenen ekidnelerin 30-50 yıl kadar yaşadıkları saptanmıştır.

Ekidne Resimleri