Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Jaguar

  • Okunma : 323
Jaguar Resim

Jaguar (Panthera onca), kedigillerin Amerika’da yaşayan en yırtıcı ve iri üyesidir. Büyük bölümü Güney Amerika’daki ormanlarda ve Arjantin’in pampalarında yaşar. Eskiden Amerika’nın daha kuzeyinde de oldukça sık rastlanmakla birlikte, artık buralarda sayıları çok azalmıştır.

    Jaguar yaklaşık 60 santimetrelik çizgili kuyruğu dışında 2 metreye yaklaşan uzunluğuyla parstan daha iri yapılı bir hayvandır. Yakın akrabası olan parsa oldukça benzer. Ama bacakları daha kısa ve çok güçlü başı daha büyüktür. Sarımsı kahverengi postu siyah lekelerle kaplıdır. Bu lekeler sırtında ve yanlarında içi noktalı rozetlerden, öbür bölümlerinde beneklerden oluşur. Bazı jaguarların postu sarı ya da beyaz üstüne siyah beneklidir. Ayrıca tümüyle siyaha yakın koyu renkte olanları da vardır. Ama böylelerine ender olarak rastlanır. Dişiler yılda bir kez gebe kalır ve 2-4 arasında yavru doğurur.

    Ormanda yaşayan jaguarlar ağaçlarda pusuya yatarak kuşları ve maymunları, akarsu kıyılarında dolaşarak kaplumbağaları ve sudaki balıkları avlar. Bazen tapir gibi başka hayvanların da peşine düşerler. Ovalarda koyun ve sığırlar önemli besin kaynakları arasındadır. Genellikle geceleri duyulan kükreyişleri gırtlaktan gelen öksürmeyle homurtu karışımı bir sestir. Ormanların yok edilmesi ve postları için avlanmaları nedeniyle birçok bölgede soyları tükenmiş ya da tükenmek üzeredir.

Jaguar Resimleri