Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

el-Kindi

  • Okunma : 606

el-Kindi, Arap bilgini, felsefecisi ve çevirmeni (? 801'e d.-? 866'ya d.). Soylu bir ailenin oğlu olan el-Kindi (tam adı Ebu Yusuf Yakup Bin İshakel-Kindi'dir), Bağdat'ta halife Memun ve halife Mutasım'ın saraylarında yaşadı. Eski Yunan yapıtlarını inceleyip, bir bölümünü Arapça'ya çevirdi. Birçok felsefe kitabı ve çeşitli bilimlerle ilgili kitaplar yazıp (kitaplarının çoğu Latince'ye çevrilerek Batı düşüncesini etkilemiştir), halife Mütevekkil döneminde (847-861), mutezile inancına bağlı olduğu için saraydan uzaklaştırıldı.

Felsefe alanında el-Kindi, genellikle seçmeci bir tutum izlemekle birlikte, yeni pythagorasçı matematiğin bütün bilimlerin temeli olduğunu ileri sürmüş, Eflatun ile Aristoteles'in görüşlerini bağdaştırmaya çalışmış, felsefesinde de, şeriat ve felsefeyi bağdaştırmaya uğraşmıştır.

Başlıca yapıtları: El-Felsefe ül-Ûla (İlk Felsefe), el-Kavl fi'n Nefs (ruhla ilgili sorunları inceler), Risale fi't-Tencûm (astronomiyle ilgili), eş-Şu'â'ât (optikle ilgili), Risale fi'l-Musiki (müzikle ilgili), vb.