Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Etçil bitkiler

  • Okunma : 788

Etçil bitkilerYaşamlarını sürdürebilmek için hayvansal dokulara gereksinme duyan bitkileri belirten terim. Birkaç aileye dağılmış yaklaşık 450 tür içeren etçil bitkiler öbeği üyelerine, dünyanın her yanında, bataklıklardan yarı çöl iklimli bölgelere kadar çok çeşitli alanlarda rastlanır. Normal yolla beslenen bitkiler olmalarına karşın, azotlu, fosforlu besin tuzlarını, özel organlarıyla avladıkları böcekler, vb. omurgasızları sindirerek sağlarlar. Genellikle güzel renkleri ya da kokularıyla çektikleri avlarını ya etkin biçimde, hareket ederek ya da edilgin biçimde,salgıladıkları yapışkan sıvılar, vb. aracılığıyla yakalarlar. En çok tanınanların arasında sinekkapanlar, güneş gülleri, ibrik otları, vb. sayılabilir. Çiçeksiz bitkilerden bazı mantar türleri de, çiçeklerinin yardımıyla kurtçukları yakalayıp sindirirler.

Not: Etçil bitkilerden, bu sinekkapan türü, ABD'de Kuzey Carolina ile Güney Carolina arasındaki sınır bölgesinde yaşar. Yaprak loblarındaki kıllar yardımıyla yılan, karıncalar, örümcekler, vb. böcekleri yakalar. Kıllar, hayvanlardaki sinir akışına benzer bir etkiyle, lobun kapanmasını sağlar.

Etçil bitkilerden Bomeo adasında yaşayan bu tür, otsu yapraklarının ucundaki kıllar yardımıyla avlanır. Böcekler, bu kılların altındaki bezlerden salgılanan güzel kokulu yapışkan madde tarafından çekilir; kılların yukarı doğru kalkması dışarı çıkarılanı engellerken, yapışkan maddeye yapışan böcekler, aşağı düşer ve kapanın salgıladığı sindirici sıvı tarafından sindirilirler.