Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Felç

  • Okunma : 632

Felçİstemli hareketleri yöneten sinirlerin zarar görmesi ya da soğuk, ilaç, zehir gibi kasılma sırasındaki hücresel işlemleri engelleyen etkenler yüzünden, kasların hareket yeteneğini yitirmesi. Yıkım kas ile omurilik arasındaki sinir yolunda olmuşsa, hastada gevşek felç ortaya çıkar: Kaslar gerginliklerini yitirerek zayıflar. Felç, beynin zedelenmesi ya da beyin kabuğundan omuriliğe kadar olan üst hareket sinirlerini etkileyen bir hastalığın sonucuysa, kol ve bacaklar omurilik içinden geçen bir refleks yayını korurlar ve tek bir kas lifi temelinde aşırı etkin duruma gelerek, katı felç biçiminde katılaşıp, sonunda kasılmalar sonucu bükme durumunda hareketsizleşirler: Kaslar zayıflamaz ya da kırılmaya uğramazlar.

Felçlerle en çok doğum travmaları, kazalar, beyin kanamaları. beyin urları ve kas hastalıkları sonucunda karşılaşılır. Çocuk felcinden kaynaklanan soğanilik felci, eskiden çok sık görülen bir felç biçimiyken, görülme sıklığı Saik ve Sabin aşılarının uygulanmaya başlamasından sonra hızla azalmıştır. Kuşpalazı (difteri) hastalığı da, yumuşak damakta ve gırtlakta felce yol açabilir. Bir sara nöbetini izleyen aşırı bitkinlik ve halsizlik dönemi, "Todd felci" diye adlandırılır. Mültipl skleroz hastalığında da kısmi ya da tam felç görülür. Genellikle yaşlılarda görülen Parkinson hastalığı "hareketli felç" diye de adlandırılır. Frengi hastalığı da, yerel hareket sinirleri felcine, ayaklarda duyusal felce yol açabilir.

Bedenin bir yanının, sözgelimi yüzün yarısı ile o yandaki kol, el ve bacağın felce uğraması, beynin karşı yarısındaki sinir merkezlerini besleyen kan damarlarının çatlaması ya da tıkanmasıyla oluşur ve yarım felç diye adlandınlır.