Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Ferdinand de Lesseps

  • Okunma : 228
Ferdinand de Lesseps Resim

(1805-1894). Ferdinand de Lesseps Kızıldeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayan Süveyş Kanalının yapımcısı olarak bilinir. Asıl mesleği diplomatlık olan Lesseps, Fransa’da Versailles’da doğdu, 1825’te diplomat olarak göreve başladı. Önce Lizbon’da konsolos yardımcılığı, 1832-37 arasında da Kahire’de konsolosluk yaptı. Orada Mısır Hıdivi Mehmed Ali Paşa ve oğlu Said Paşa’yla yakın dostluk kurdu. Bu dostluktan yararlanarak daha önceden Le Pere adında bir Fransız mühendisin başlattığı kanal çalışmalarıyla ilgilendi.

    Hollanda ve Ispanya’daki başkonsolosluk görevlerinden sonra 1848-49 arasında Madrid’de ortaelçilik görevi yaptı. Bundan kısa bir süre sonra diplomatlıktan ayrıldı.

    1854’te Mısır hıdivi olan Said Paşa’nın çağrısı üzerine Mısır’a giden Lesseps, Süveyş Kanalı çalışmalarına yeniden başladı. Said Paşa’nın da tasarılarını onaylaması üzerine 1859’da Port Said’de yapımına başlanan kanal 10 yıl sonra 1869’da tamamlandı ve Fransa İmparatoriçesi Eugenie tarafından işletmeye açıldı.

    Lesseps daha sonra 1879’da Panama Kanalı projesini yürütme görevini üstlendi. Bu tarihte 74 yaşındaydı. 1881 ’de başlanan kanal çalışmaları hastalık ve parasal güçlükler nedeniyle sonuçlanamadı. 1889’da projeden vazgeçildi.

Ferdinand de Lesseps Resimleri