Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Georgia

  • Okunma : 551

Georgia, ABD'nin güneydoğu kesiminde eyalet. Toprakları Atlas okyanusu kıyısından, Apalaş dağlarının ormanlarla kaplı güney uzantılarına kadar yayılan Georgia, doğuda Güney Carolina (ve Atlas okyanusu), batıda Alabama, kuzeyde Tennessee ve Kuzey Carolina, güneyde Florida eyaletleriyle sınırlıdır. Yüzölçümü 153 953 km², nüfusu 6 478 216, merkezi Atlanta'dır.

Büyük bölümü kışları yumuşak, yazları yağışlı astropikal iklim etkisindeki eyalette, eski önemini yitirmiş olmasına karşın, tarım başlıca gelir kaynağını oluşturur. Sanayide özellikle besin sanayisi, otomobil ve uçak yapımı kağıt ve kâğıt hamuru yapımı ve elektrikli gereçler yapımı gelişmiştir. Turizm de önemli gelir kaynağıdır.

TARİH

Hernando de Soto'nun yönetimindeki İspanyolların 1539-40rta ulaştıkları günümüzdeki Georgia eyaleti topraklarında, aradıkları değerli madenleri bulamayan İspanyolların çekilmelerinden sonra, Avrupalıların ilk yerleşme merkezi olan Savannah, İngiliz generali James Oglethorpe tarafından 1733'te alındı. Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında büyük bölümü İngiliz birlikleri tarafından işgal edilen Georgia'da, savaştan sonra Kızılderililerin iç kesimlere doğru püskürtülmesiyle, birçok yeni yerleşme merkezi kuruldu. 1788'de 4. eyalet olarak ABD ye katıldı. Ayrılık Savaşı sırasında büyük zarar görüp 1861'de ayrıldığı birliğe 1870'te yeniden katıldı.