Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Gliserin

  • Okunma : 220
Gliserin Resim

Gliserin, sudan biraz daha ağır, koyu kıvamlı, renksiz ve tatlı bir sıvıdır. Daha çok bu adla tanınmasına karşılık kimyada gliserol olarak bilinir. Çünkü bu organik bileşik alkoller sınıfındandır ve çağdaş adlandırma sistemine göre bütün bu alkollerin adına -ol soneki eklenir (örneğin metanol ve etanol gibi). Gliserin sabun sanayisinde bir yan ürün olarak elde edilir. Çünkü sabun yapımında kullanılan bitkisel ve hayvansal yağların bileşiminde gliserin ile yağ asitleri bulunur. Bu yağlar sodyum hidroksitle (sudkostik) birlikte kaynatıldığında sabuna dönüşürken bir yandan da gliserin açığa çıkar. Ayrıca günümüzde ham petrolden de gliserin elde edilmektedir.

    Gliserin suyla kolayca karışır ve suyun donma noktasını büyük ölçüde düşürür. Saf su 0°C’de donduğu halde üç ölçü suya iki ölçü gliserin eklendiğinde bu karışımın donma noktası — 15°C’ye kadar düşer. Bu yüzden, kışın motorlu araçların radyatör sularına antifriz (donmayı önleyici madde) olarak gliserin katılabilir.

    Gliserin havadaki nemi emdiği için, sigara, puro ve pipo tütünlerinin kuruyarak sertleşmesini önlemek üzere kullanılır. Ayrıca eczacılıkta merhem, losyon, fitil ve kulak damlası gibi ilaçların, sanayide matbaa mürekkebi, kâğıt, kozmetik ürünler ve şekerlemelerin yapımında kullanılan gliserinin en önemli uygulama alanı bazı patlayıcıların yapımıdır. Örneğin çok güçlü bir patlayıcı olan nitrogliserin, gliserin ile nitrik asidin birleşmesiyle elde edilir. Ama bu sıvı en küçük sarsıntıda patladığı için, taşınması ve kullanılması daha güvenli olan dinamit gibi patlayıcıların yapımında nitrogliserine patlamayı geciktirici maddeler katılır.

Gliserin Resimleri