Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Golf

  • Okunma : 220
Golf Resim

Golf, küçük bir topun özel sopalarla belli deliklere sokulduğu bir açık hava sporudur. Uzunluğu 100 metre ile 600 metre arasında değişebilen bir golf alanında 9 ya da 18 delik bulunur. Oyunun amacı, küçük bir topa golf sopasıyla vurarak bu deliklere sokmaktır. Oyunu, en az vuruş yaparak bitiren kişi kazanır.

    Golf alanı üç bölümden oluşur. İlk vuruş, kare biçiminde biçilmiş çimle kaplı başlangıç bölümünden yapılır. Her delikte yeniden başlangıç bölümüne dönülür. Oyuncu, topu kısa çimlerle kaplı orta bölüme, oradan da yeşil alan denen üçüncü bölüme geçirmeye çalışır. Yeşil alanda, yeri bir bayrak direğiyle belirlenmiş 10,8 cm çapında bir delik vardır. Orta bölümün kenarlarını biçilmemiş uzun çimler çevreler. Yanlarda ayrıca, kum dolu çukurlar, fundalıklar, çalılıklar, su gibi yapay engeller vardır. Bu engeller, kötü vuruş yaparak topu ince çim dışına çıkaran oyuncunun işini daha da zorlaştırmak için konmuştur. Oyuncu iyi bir vuruşla başlarsa, bu engellere takılmadan kolayca ilerleyebilir.

    Bir oyuncuya en çok 14 golf sopası verilir. Yeni başlayanlar için dört ya da beş sopa yeterlidir. Normal bir sette dört tahta başlı sopa vardır, bunlar en uzun vuruşlar için kullanılır. Ayrıca dokuz çelik başlı sopa uzun çimde ya da kum çukurlarında kullanılır. Yeşil alanda ise delik sopası kullanılır. Golf topu çoğunlukla lastikten yapılır ve üzeri gütaperka denen bir çeşit kauçukla kaplanır.

    Golf alanında başlangıç noktasından uzaklıklarına göre üç, dört ya da beş atışlık delikler bulunur. Örneğin, üç atışlık deliklerde üç vuruşta deliğe ulaşılması beklenir. Bu, iyi bir oyuncunun yapabileceği bir skor olarak düşünülmüştür. Usta bir oyuncu, her yıl yarışmalarda birkaç kez bu hedef skora ulaşmayı başarır. Topun deliklere belirlenmiş vuruşlardan daha fazla vuruşla ulaşması kötü puan alınmasına neden olur. Eksik vuruşla ulaşılmış delikler için ek bir puan verilmez.

    Golfte iki tip oyun vardır ve bu oyunların değerlendirilmesi de farklıdır. Vuruş tipinde 18 deliğe topu toplam en az vuruşla sokan kişi oyunu kazanır. Maç tipindeyse oyun boyunca topu en çok sayıda deliğe sokan oyuncu kazanır.

    Golf, tekli-iki kişi arasında ya da dörtlü-iki çift arasında oynanır. Dörtlüde, çiftler kendi toplarına sırayla vururlar. İki çift arasında dört toplu maçlar da yapılır. Bu maçlarda her oyuncu ayrı bir topla oynar, puanlamada eşlerin bir deliğe yaptığı en iyi vuruşlar sayılır.

Golf Sporunun Gelişimi

İlk olarak Hollanda’da oynandığı söylenmekle birlikte aslında golfün nerede ve ne zaman başladığı kesin olarak bilinmemektedir. 15. yüzyılda İskoçya’da yaygınlaşan golf nerdeyse İskoçlar’ın ulusal oyunu oldu. 1457’de İskoç parlamentosu, okçuluk çalışmalarını engellediği gerekçesiyle oyunu yasakladı. Londra’da ise 17. yüzyılda oynanmaya başlandığı sanılmaktadır. Bu oyun 17. yüzyılda ABD’ye geçtiyse de 19. yüzyıldan önce yaygınlaşmamıştır. Bugün ABD’de, İngiltere’den daha yaygın olarak oynanmaktadır. Golf, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Amerika, Japonya ve birçok Avrupa ülkesinde yaygın olarak oynanır. Türkiye’de de İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde oynanır. Golfün sevilmesi ve yaygın olarak oynanmasının temel nedeni, kadın erkek, genç yaşlı herkesçe, hemen hemen her mevsimde oynanabilmesidir. En sağlıklı ve en az zararlı sporlardan biridir.

    Dünyada çok sayıda golf turnuvası ve maçı düzenlenmektedir. Her yıl oynanan en önemli oyunlardan biri ABD ve İngiliz açık golf turnuvalarıdır. Bu turnuvalara bütün ülkelerden profesyonel ve amatör oyuncular katılabilir. Yalnızca amatörlere açık olan Amatörler Şampiyonası da vardır.

Golf Resimleri