Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Gorki

  • Okunma : 219
Gorki Resim

Gorki, SSCB’nin batı kesiminde, Moskova’nın yaklaşık 400 km doğusunda yer alan önemli bir ulaşım ve sanayi merkezidir. Volga ve Oka ırmaklarının birleştiği yerde bulunan Gorki üç ana demiryoluyla Moskova’ya, Kirov’a ve Trans-Sibirya Demiryolu’na bağlanır.

   Kentte motorlu taşıt, tarım araçları, gemi, orman ürünleri ve makine sanayileri vardır.

    Gorki üç bölümden oluşur. Eski Kent, Volga Irmağı’nın sağ kıyısında, yaklaşık 120 metre yükseklikte bir tepenin üzerinde yer alır. Bu bölüm 16. yüzyıldan kalma bir kaleyle çevrilidir. Volga ve Oka ırmaklarının sağ kıyısında modern binalarıyla kent merkezi yer alır. Oka Irmağı’nın öte yakasındaki sanayi merkezi büyük bir köprüyle Eski Kent’e bağlanır. Gorki demiryolları, ırmak, kara ve havayollarıyla önemli bir ulaşım merkezidir. Tıp ve tarım alanında eğitim veren bir üniversitesi vardır.

    Kentin 1221’de Vladimir prensi tarafından kurulduğu söylenir. Kalenin çevresinde gelişen ilk yerleşim, zamanla Volga ve Oka ırmaklarına doğru genişledi. 1817-1917 arasında düzenlenen yıllık ticaret fuarları, kentin önemini artırdı. İlk adı Nijni Novgorod olan kente 1932’de burada doğan Rus romancısı Maksim Gorki onuruna Gorki adı verildi.

    Gorki, 1.392.000’lik (1984) nüfusuyla SSCB’nin en büyük ilk 10 kenti arasındadır.

Gorki Resimleri