Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Görüntü

  • Okunma : 639

Görüntü, Mercekler ve aynalar, ışık ışınlarının yolunu değiştirerek bir nesnenin görüntüsünü oluşturacak biçimde yapılır. Görüntü gerçek ya da zahiri, büyültülmüş ya da küçültülmüş, düz ya da ters olabilir.

Gerçek görüntü, fiilen görüntü noktasından geçerek oradaki bir odakta birleşen ışınların oluşturduğu görüntüdür. Böyle bir görüntü, görüntünün oluştuğu yere konulan bir perde üstüne yansıtılabilir. Zahiri görüntü, aynanın ya da merceğin içindeki ya da arkasındaki bir noktadan geliyormuş gibi görünen ve birbirinden uzaklaşan ışık ışınlarından oluşur. Işık ışınları birbirinden uzaklaştığı için, herhangi bir odak noktasında toplanamaz; bu nedenle, zahiri görüntü perdeye yansıtılamaz. Bir düzlem aynanın oluşturduğu görüntü zahiridir; içbükey (çukur) bir aynanın oluşturduğu görüntüyse (yansımalı teleskopta olduğu gibi) gerçektir.

Büyüteç (dışbükey mercek), nesnenin bulunduğu yere bağlı olarak gerçek ya da zahiri görüntü oluşturabilir. Nesne, odak noktası ile mercek arasındaysa, zahiri, düz ve büyültülmüş bir görüntü oluşur. Nesne odak noktasının ötesindeyse, görüntü gerçek ve ters olur; büyüklüğüyse aşağıdaki bağıntı uyarınca artabilir ya da azalabilir.
Görüntünün büyüklüğü ile nesnenin büyüklüğü arasındaki oran, merceğin büyütme gücüdür.