Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Gümüşçün

  • Okunma : 262
Gümüşçün Resim

Kanatsız, küçük bir böcek olan gümüşçün (Lepisma saccharina), sedef ya da gümüş gibi parlayan minik bir balığı andırır. Çünkü baş bölümünde geniş olan gövdesi kuyruğa doğru incelerek bir nokta halinde sonlanır. Başında iki uzun duyargası, kuyruğunun ucunda da üç tane uzun kıl vardır. “Gümüşçün” adı, balıklarınki gibi bütün gövdeyi kaplayan gümüşsü pullardan kaynaklanır. Dokunulduğunda kolayca dökülen bu kaygan pullar gümüşçünün örümceklere yem olmasını engeller.

    Gümüşçün yeryüzünün hemen her yanına dağılmış bir ev böceğidir. İnsanların yaşadığı yerlerde barınır ve un, pirinç, makarna gibi nişastalı yiyeceklerle beslenir. Hatta duvar kâğıtlarına, kitap ciltlerine, kumaşlara dadanarak aç kalmamanın yolunu bulan bu böcek, gerektiğinde aylarca hiçbir şey yemeden de yaşabilir.

    Böceklerin en ilkel takımından olan gümüşçünün ataları büyük olasılıkla doğada, taşların ya da toprağın altında yaşıyorlardı. Ama bugün yalnız evlerde, yiyeceklerin saklandığı kiler ve depolarda barınırlar. En az 2.000 yıl önce yazılmış çok eski bir Çin sözlüğünde, evlere dadanan zararlı hayvanlar arasında gümüşçünün de adı geçtiğine göre, bu böcekler bu yaşam biçimine herhalde yüzyıllarca önce uyum sağlamışlardır.

Gümüşçün Resimleri